Štěpán Filípek
2. května 2022 • 08:01

Fotbal, co sem prý patří, i Hulvátov. V čem jsou Bílek i Trpišovský alibisté

Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ ŠTĚPÁNA FILÍPKA | V té větě i způsobu, jakým ji pronesl plzeňský trenér Michal Bílek, je vlastně všechno. „Takový fotbal k nám nějak zapadá, prostě,“ odvětil, proč jsou konfrontace největších favoritů české ligy tak neatraktivní podívanou. Bylo právě po remíze 1:1 na Slavii, která do toho „pěkně“ zapadla taky. Nejhorší je, že už s tím samotní aktéři počítají jako s hotovou věcí – a nejen oni. Promiňte, ale já se s tím smířit nemohu. Nehodlám to vzít na vědomí jako něco samozřejmého. Stejně jako odpudivé chování přímých aktérů, především na obou lavičkách. Nic proti emocím, k fotbalu patří, ale tohle je zkrátka za hranou. Vítejte v Hulvátově!   



Začněme fotbalem. Byl lepší než předchozí bitvy dvou rivalů v boji o titul, přinesl víc gólových příležitostí nebo alespoň jejich náznaků. Ale jinak to byla klasika: zápas rozkouskovaný množstvím osobních soubojů a faulů, přerušovaný až běda. O nějakém tempu šlo mluvit maximálně v případě několikaminutových úseků. K tomu spousta nepřesností, která udivila logicky spíš u slávistů, protože ofenziva byla v jejich popisu práce. Plzeň, která se neštítila zdržování, přiznaně opět vsadila na pečlivou defenzivu a pokusy o brejky, byť třeba odvážný průnik Jana Kopice stál za to. Bohužel úrovni utkání nepřidali polští arbitři, kteří se v mnoha ohledech přiblížili tuzemským kolegům, kteří přitom důvěru nedostali.

Když plzeňský kouč Bílek dostal otázku na to, proč to tak je, že tuzemské ligové hity mají nevábný „outfit“, odpověděl stylem, ze kterého mrazí. Vždyť on sám je jedním (pozor, nikoli jediným) z těch, kdo na tom mají přímý podíl. Sám chvíli předtím přesně pojmenoval herní způsob svého týmu a vyjádřil s ním spokojenost (i proto, že účel světil prostředky vedoucí hodně blízko k titulu). Ač si myslím, že Slavia si i tak musí umět poradit a že i ona umí přispět k přehnané agresivitě, pardon, já tahle slova neberu. Je to alibismus, nejen přizpůsobení se, ale rozvíjení negativního trendu, nechuť nebo neschopnost nabídnout něco víc. Mohu tenhle pragmatismus ještě pochopit vzhledem k ekonomické situaci Plzně, ale obávám se, že má hlubší kořeny... 

MOMENTY 2. kola nadstavby: Šádek řádil v Edenu, Sparta s Hradcem po 35 letech bez remízy
Video se připravuje ...

A pak je tu druhý rozměr. Celková atmosféra, chování a vystupování hrdinů v hlavních i vedlejších rolích. Řeč je hlavně o mužích z laviček – a kolem nich. Nic proti emocím, ale to, co se opakovaně děje při duelech Slavie a Plzně (plus Sparty) je nedůstojné. Vzájemné provokace, nadávky, gesta. A to i mezi trenéry a hráči soupeře, jako tomu bylo naposledy v Edenu. Viz reakce po obou gólech – to, co letělo z jedné strany, ji druhá s gustem vrátila. Do toho vášně z hlediště, sprcha kelímků po vyrovnání před plzeňskou lavičku (některý pak letěl zpátky), zdvižené prostředníčky malých kluků. A pak to samé ukáže na tribuny plzeňský boss Adolf Šádek, čímž se vrátil na úroveň svého pověstného vystoupení s klacíkem na bojovém vozidle alias tanku při oslavách titulu v roce 2018...

Bílek po zápase nejdříve zmínil, jak se z tribun hned na začátku linulo „Zkur... Plzeň!“, v tomhle směru ovšem pro změnu víc zarazí přístup jeho protějšku Jindřicha Trpišovského. „Koncentruju se na zápas, na to, co je přede mnou, ne za mnou,“ povídal v neděli večer. Ne, nevěřím, že neví, jak nepřístojně se chovají jeho asistenti Zdeněk Houštecký povykující za lavičkou či nadávající hráčům protivníka nebo jurodivý Pavel Řehák. Že ve vztahu k rozhodčím, ať si o tom kterém myslíme cokoli, je čím dál agresivnější Jaroslav Köstl, který byl naposledy vykázán na tribunu.

Trpišovský je šéf – a je zkrátka na něm, aby zjednal pořádek – pokud to není tak, že mu vyhovuje „řízený“ opak. V každém případě odpovědnost nese on. Mimochodem, vystupování lidí z realizačního týmu se přestalo zamlouvat už i slávistickému šéfovi Jaroslavu Tvrdíkovi . Tedy alespoň o tom mluvil. Stejně jako o tom, aby se i v tomhle přiblížili top zahraniční úrovni. A myslel Premier League, nikoli portugalskou ligu, o níž se zmínil v souvislosti s divočinou u laviček Trpišovský.

Ať už jde i Slavii, nebo Plzeň, není problém v tom, když vášně vybublají jednou, dvakrát, to k fotbalu patří a je to přirozené, pochopitelné. Potíž je, že se něco takového děje pořád a bere se to jako normální, respektive jako součást boje a tlaku na soupeře či rozhodčí (na které si pak ti samí lidé stěžují). 

Pánové, nezlobte se, ale fakt na vás často není pěkný pohled. Stejně jako na ten fotbal...

SESTŘIH: Slavia - Plzeň 1:1. Góly z penalt a červená pro Köstla
Video se připravuje ...

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Plzeň 35 26 7 2 63:21 85
2. Slavia 35 24 6 5 80:27 78
3. Sparta 35 22 7 6 72:40 73
4. Slovácko 35 21 5 9 59:38 68
5. Ostrava 35 15 10 10 60:48 55
6. Hr. Králové 35 10 14 11 44:52 44

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud