Tomáš Podvín
2. listopadu 2015 • 05:00

Sparta se musí změnit. Jinak se bude točit v bludném kruhu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byli ve výborném rozpoložení, s vítěznou ligovou sérií a remízou ze hřiště silného Schalke v Evropské lize v zádech. Měli velké plány konečně zase v Plzni vyhrát. Jenže když mělo dojít na skutky, fotbalisté Sparty zase propadli. Na hřišti mistra předvedli nudný bezkrevný výkon, a přestože hráli více než poločas proti deseti, zaslouženě prohráli. Jak je to možné?



Sparta byla před zápasem v Plzni ve formě, věřila si. Trenér Zdeněk Ščasný i hráči přesvědčovali, že výkon jako v derby nepřijde. Že to nedopustí. Na přípravu měli celý týden, nikdo je nesměl rušit. Výsledek? Naštvání, vztek, nepochopitelné vyhoření.

V prvním poločase přitom hrálo vše Spartě do karet. Když osudově zaváhala, vytáhl ji špatně kopnutou penaltou Michal Ďuriš. Poté ji pomohl plzeňský kapitán Václav Procházka, když se nechal hloupě vyloučit. Hra byla vyrovnaná, ani jeden tým nezářil, ale ani nepropadl.

Druhá půle ale nabídla šokující průběh. Plzeň byla o deseti jasně lepší. Aktivnější, důraznější, agresivnější, prostě více chtěla. Naopak Sparta byla pomalá, bez nápadů ve finální fázi, bez větších šancí. Ono, když se nestřílí, gól se jednoduše dát nedá…

Naprosto neuvěřitelný je pak pohled na sparťanské opory. Bořek Dočkal? Neviditelný. Marek Matějovský? Jakbysmet. Střídající Josef Hušbauer? Nula. Ladislav Krejčí? Levá strana neexistovala. A do hry se nedostali ani další v čele s Konatém a Fataiem. Na těch ovšem hra nemá stát, ti mají přinášet něco navíc. Chodící profesorský fotbal jim ale určitě nesvědčí.

CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Sparta 2:1, Viktoria vyhrála i v deseti
Video se připravuje ...

Plzeň vyhrála 2:1. O deseti. Zaslouženě. Nechápal to trenér Ščasný, nechápal to (jediný nevinný) gólman Bičík, nechápali to další. „Musíme se na ty velké zápasy lépe připravit,“ mluvil za všechny Petr Jiráček. Jenže kolikrát už jsme to slyšeli? Za poslední dva roky nespočetněkrát.

Čas plyne, Sparta vyměnila trenéra, přivedla nové posily, ale velké zápasy až na výjimky dál nezvládá. Poslední výhra v Plzni se datuje na 29. srpna 2011. Tehdy nahecovaní sparťané svého soka přetlačili, vyhráli 2:0, oba góly zaznamenal tank Leonard Kweuke.

Sparta může porazit Plzeň jedině se zdravou agresivitou a skutečnou bojovností. Bezkrevným výkonem, jako předvedla naposledy, nikoliv. Ale to, že se to opakuje stále dokola a stále to Letenští neplní, není normální.

Přitom jde o naprostý základ. Ochotu na hřišti makat. To by měla být samozřejmost. Trenér Ščasný řekl, že hra sparťanů „neměla koule“. Přesně vystiženo. Pokud se ale neumí její hráči vyhecovat na duel s Plzní, tak kdy už?

Ve Spartě je něco špatně. A pokud to odpovědní lidé brzy nevyřeší, bude se stále točit ve svém bludném kruhu a nikdy se neposune na „evropskou“ úroveň.

Ščasný po porážce v Plzni: Problém vidím v hlavách hráčů
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud