Tomáš Radotínský
27. prosince 2011 • 08:45

Ferguson na Berbatovovi prodělá velké jmění. Bulhar mu to musí vrátit jinak

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší střelci loňské sezony Premier League se na podzim ponořili do ilegality. Zatímco bývalý kapitán Manchesteru City Carlos Tévez v ní zůstává dál, kanonýr Manchesteru United Dimitar Berbatov z ní vystoupil. Souboj o mistrovský titul se díky tomu o Vánocích ještě více zdramatizoval a troufám si odhadnout, že definitivní rozhodnutí padne až v samotném závěru. Bulharský útočník může být jazýčkem na vahách.



Třicetiletý matador dal na Štěpána v zápase s Wiganem svůj pátý hattrick v Premier League a stal se tak celkově devátým hráčem, kterému se to podařilo.

Zákrok gólmana Valencie Guaity na Dimitara Berbatova Zákrok gólmana Valencie Guaity na Dimitara BerbatovaFoto ČTK/AP
Zase to byl ten starý dobrý Berbatov. Bijec na hrotu, který popírá zákony o zemské přitažlivosti a pohybuje se jako by v jiném časoprostoru. Góly díky tomu střílí s ohromující lehkostí.

Všechny tři přesné zásahy si sice připsal až v přesilovce po přísném vyloučení Conora Sammona, ale tím bych jeho výkon nesnižoval. Pokaždé to přece při hře 11 na 10 není tak jednoduché. Oslabené mužstvo se semkne a urputně brání. Wigan se však pod obrovskou tíhou postupně sesypal a s Berbatovem si absolutně nevěděl rady.

Alexi Fergusonovi se tedy nakonec vyplatilo, že Berbatova zařadil do základní sestavy na úkor tahouna Wayna Rooneyho. Při sledování Bulharova zabijáckého instinktu a pro něj typické samozřejmosti při zakončení se nabízela otázka, proč to zkušený manažer neudělal už dávno. Proč vlastně zmrazil hráče, který v předchozím ročníku nasázel 20 branek a položil základ k historickému 19. ligovému primátu?

Vysvětlení bude jistě víc. Především Berbatov neměl ve druhé polovině sezóny 2010/2011 potřebnou formu. Tak trochu usnul na vavřínech a po Novém roce se trefil pouze sedmkrát.

Příliš si nepomohl ani v ostře sledovaném semifinále Anglického poháru proti Manchesteru City. Zkraje utkání zahodil dvě tutové šance a Rudí ďáblové nakonec ve Wembley padli. Kormidlo dějin se najednou začalo otáčet na stranu Citizens, což dokázala i jejich drtivá podzimní výhra 6:1 v derby na Old Trafford.

Už koncem jara byla Berbatovova situace tak neutěšená, že se dokonce vůbec neobjevil v nominaci na finále Ligy mistrů s Barcelonou.

Takhle se opravdu s důležitou oporou nezachází. A s hvězdou, pro niž si kdysi Ferguson sám dojel na letiště, aby mu ji nevyfoukla konkurence, už vůbec ne.

Jenže v době Berbatovova útlumu se chytil mladý Javier Hernández. Ačkoli působí v Manchesteru United teprve od léta 2010, už v premiérovém roce dal 13 ligových gólů a byl druhým nejlepším střelcem v klubu.

Tohle všechno způsobilo, že Berbatov až do pondělka stihl v probíhajícím ročníku všehovšudy šest startů a jen jednou figuroval v základní sestavě. Na první gól v anglické lize si počkal až do 21. prosince.

Nedovoluj si jen na slabší!

Kanonáda v duelu s Wiganem by mohla jeho pozici v klubu zlepšit. Ani v hierarchii útočníků to pro něj není tak beznadějné jako dřív. Hernández už se tolik neprosazuje, Danny Welbeck je ještě stále spíš nedobroušeným diamantem, Michael Owen se spokojuje s rolí na periferii a Federico Macheda s Mamem Biramem Dioufem prostě a jednoduše na takový velkoklub zatím nemají.

Rooneymu by tedy mohl pomoci tlačit káru právě Berbatov. Stačí k tomu jediné: aby se opět stal mužem pro velké zápasy. Tak jako loni na podzim, kdy hattrickem rozhodl prestižní klání s Liverpoolem. Od té doby pohříchu skóruje jen do sítě slabších protivníků.

A přitom pokud chtějí Rudí ďáblové získat nějakou cennou trofej, musejí se vypořádat s těmi největšími favority. V každé soutěži – Premier League, Evropské lize i Anglickém poháru – jim dříve nebo později bude stát v cestě Manchester City.

Zbavit se Berbatova by tak byl zbytečný hazard. I když mu v létě končí smlouva a může odejít zadarmo.

Investice ve výši přes 30 miliónů liber se Fergusonovi každopádně nevrátí, což majitele zadluženého Manchesteru United jistě nepotěší.

Snad jen naprostý blázen by totiž chtěl utratit velké peníze za veterána, jemuž bude za měsíc 31 let a navíc skoro nehraje. Na to se ale mělo myslet trochu dřív.

Sám Berbatov ví, že i on si pohorší.

„Manchester United je ve fotbale nejvyšší stupínek. Všechno ostatní je krok dolů,“ říká někdejší bulharský reprezentant.

Ještě před svou rozlučkou by ovšem mohl vykonat něco velkého. Pořád na to má.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud