Tomáš Radotínský
12. září 2012 • 12:54

Ševčenko je pro Ukrajinu nenahraditelný. A ještě dlouho bude

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčí bezpečně proměňuje penaltu, 1:0 pro Letenské!
Hradec Králové - Slavia: Zadražil fantasticky vychytal Chytila
VŠECHNA VIDEA ZDE

Andrej Ševčenko v létě pověsil kopačky na hřebík a vrhl se na politickou dráhu. Netuším, zda bude dobrým poslancem, zato jedno vím určitě: Pro ukrajinský fotbal je to obrovská škoda. Troufám si říci, že se Ševčenkem mohl tým Olega Blochina v úterý ve Wembley nad Anglií i vyhrát.



Právě takoví hráči totiž dělají rozdíl mezi dvěma týmy. Ukrajina se takto musí spokojit jen s bodem, byť o výhru přišla až tři minuty před koncem. Měla řadu šancí, ze kterých mohla svůj náskok pojistit, jenže je neproměnila. Chyběl jí střelec Ševčenkových kvalit.

Bývalý kanonýr AC Milán dal ve 111 reprezentačních startech úctyhodných 48 gólů a je nepřekonatelným rekordmanem. Jako jediný Ukrajinec se trefil i na letním mistrovství Evropy, které se konalo právě v jeho rodné zemi.

Přes svůj pokročilý věk 35 let prokazoval, že stále umí hrát. Jeho odchod do penze znamenal velkou ztrátu, kterou se hned tak nepodaří vyřešit.

Ostatně, už v srpnové přípravě proti Česku měli Ukrajinci problémy s koncovkou, a proto svou drtivou převahu nevyužili. Bez gólu byli podobně jako Češi víc než 300 minut hry.

V úterý večer ve Wembley sice ve svém úvodním kvalifikačním zápase o postup na MS 2014 díky fantastické trefě Jevgena Konopljanky konečně skórovali, jenže to byla rána z dálky.

Jakmile si vytvořili příležitosti v pokutovém území, bylo jejich zakončení nepřesné, nedůrazné či nedostatečně umístěné. Až příliš citelně postrádali hráče, který by před bránou uplatnil přehled, výběr místa a zkušenosti.

Zkrátka někdo jako Ševčenko, jehož právě tyto přednosti zdobily po celou kariéru. Díky nim také získal Zlatý míč pro nejlepšího evropského fotbalistu.

Trenér Oleg Blochin, sám někdejší vynikající forvard, má se složením útoku už dlouhodobě velké potíže. Branky totiž většinou střílejí hráči druhého sledu a vepředu se zatím nenašel nikdo, kdo by mu dilema ulehčil.

Na zápas v Anglii byli dokonce nominováni jen dva hrotoví hráči Roman Zozulja a Marko Děvič. Doma tedy zůstali zkušení Andrej Voronin, Arťom Milevskij i Jevgen Selezňov, kteří o svých kvalitách dříve přesvědčovali. V poslední době však dávali málo gólů, a tak na svou příležitost musejí čekat.

Nezbývá tedy než zalovit v jednadvacítce, jenže ani tam nemá Ukrajina spolehlivých šutérů nazbyt. A podobné je to v ukrajinské lize, kde nastupuje drtivá většina reprezentantů.

Přitom herně je ukrajinská reprezentace bezesporu konkurenceschopná, a pokud zlepší koncovku, postup na závěrečný šampionát by jí podle mě neměl uniknout.

V konkurenci Anglie, Polska, Černé Hory, Moldavska a San Marina určitě má ve skupině H na to, aby obsadila minimálně druhé místo zaručující baráž. Po včerejšku bychom ji možná mohli dokonce pasovat do role největšího favorita. Přivézt z horké půdy ve Wembley bod, to už se počítá.

Tento zisk je však zapotřebí potvrdit ve zbývajících dvou podzimních utkáních. Jinak ztratí svou hodnotu. V říjnu v Moldavsku a doma s Černou Horou už se od Ukrajinců čekají góly. Hodně gólů.

Inspirovat se mohou třeba názvem strany, za kterou Ševčenko kandiduje v blížících se parlamentních volbách: Ukrajina – Kupředu!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud