Tomáš Radotínský
30. července 2015 • 18:59

Dvě tváře Sparty potvrdily známou pravdu: je to v hlavách hráčů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejprve matné vystoupení na hřišti podprůměrné Jihlavy a čtyři dny nato parádní prezentace na půdě ostříleného CSKA Moskva. Fotbalisté Sparty střídají na startu sezony výkony jako den a noc a vždy překvapí – jednou negativně, podruhé pozitivně. Podle této posloupnosti by tedy v sobotním Duelu rivalů proti Baníku Ostrava měli klopýtnout. Zda to skutečně tak bude, můžete posoudit v přímém přenosu, který vysíláme v rámci zkušebního provozu O2 Sport od 15 hodin.



Jak je možné, že se hra a přístup sparťanů ve dvou po sobě hraných utkáních tak diametrálně lišily, navíc proti kvalitativně zcela rozdílným soupeřům? Odpověď je třeba hledat v jejich hlavách. Psychika hraje ve fotbale klíčovou roli a Letenští s tím mají dlouhodobě velké problémy. Dokážou sehrát skvělou partii s gigantem zvučného evropského jména (viz Neapol) a pak totálně vyhořet s trápícím se protivníkem ze sestupových vod.

Namátkou připomínám jarní klání v Liberci, kde se tyto nedostatky odhalily v plné nahotě. Pražané si nebyli ochotni sáhnout na dno sil a hrát s větším nasazením.  Přitom kdyby se soupeři vyrovnali v agresivitě, přehráli by ho svou fotbalovostí a o výsledku zápasu by nebylo pochyb.

Ani nový kouč Zdeněk Ščasný, jehož předchází pověst přísného tvrďáka, zatím tuhle chorobu úplně nevyléčil. „První půli jsme prospali,“ přiznal po zklamání v Jihlavě, která dostávala v přípravě hrůzostrašné nakládačky. S vicemistrem ale po heroickém výkonu uhrála bod za remízu 0:0. Sparťané totiž často v pěším tempu nedokázali houževnatou obranu domácích rozebrat.

Snad je uchlácholilo jméno soupeře, snad se je ukolébal dobrý dojem z přípravných střetnutí, jež si pochvaloval dokonce i šéf klubu Daniel Křetínský. Každopádně se nepřinutili k většímu úsilí.

Je ovšem také možné, že se šetřili na úterní vstup do Ligy mistrů v ruské metropoli. Vždyť úspěch na evropském poli je jasnou prioritou a postup do základní skupiny Champions League by splnil letitý sen. Proti nebezpečnému CSKA, tedy týmu, který například v loňské sezoně vyhrál na Manchesteru City, tak měl výkon Ščasného svěřenců patřičnou šťávu. Proto také někteří z nich dohrávali na pokraji vyčerpání.

A tak by to mělo v každém zápase. Jestliže je Sparta schopná vyždímat se proti týmu plnému zkušených reprezentantů, musí to zvládnout pokaždé. Tedy třeba i proti Baníku Ostrava, jehož pokládám za největšího kandidáta na sestup.

Nezapomínejme ovšem, že před rokem touto dobou se oba celky utkaly na Letné v podobné konstelaci. Sparta byla favoritem, ale zároveň ji rozptylovala předkola evropských pohárů. Baník toho mistrným taktickým výkonem využil a senzačně vyhrál 1:0.

Přitom všechny statistické ukazatele hovořily ve prospěch domácích. Obhájce trofeje vyprodukoval 665 přesných přihrávek, což byl podzimní rekord. Ostatní mužstva se dostala maximálně na metu 600 za zápas. Mozek záložní řady Marek Matějovský zaznamenal 107 přesných přihrávek. Jako jediný hráč za 16 kol se tak dostal přes magickou hranici 100 pasů, které dorazily na místo určení. Jenže hosté z Ostravy bojovali s nezměrnou obětavostí a odhodláním. Naběhali 125 162 metrů, což byl naprosto mimořádný výkon.

Ten zápas odhalil jednu velkou slabinu Sparty. Když hraje do plných, těžko se prosazuje. Tvořiví ofenzivní hráči nemají tolik prostoru a v kádru je málo typů, které předvádějí sprintové náběhy za obrannou linii. Letenští to tehdy zkoušeli trpělivou postupnou kombinací, jenže myslet si, že dnes někoho vyťukáte pomalou tiki-takou, to už k úspěchu v drtivé většině případů nevede. Tedy pokud nemáte Xaviho s Iniestou. V rozhodující fázi je nutné hru zrychlit a vnést do ní moment překvapení.

Ten zápas považuji za názornou ukázku toho, jak se proti takovému stylu dá prosadit. Jsem hodně zvědav, jak se herní projev Sparty za ten rok posunul. Je zřejmé, že se jí bude i nadále hrát lépe v evropských pohárech, kde nastoupí proti mužstvům, které chtějí hrát otevřeně a útočit. Když v domácí lize narazí na urputně bránícího soka, bude to mít složitější.

Přesto se domnívám, že i tak by to měla zvládnout. Jen musí hrát i všední ligové duely se stejnou koncentrací, s jakou se představila v Moskvě. Přepnout myšlení mezi dvěma veledůležitými zápasy Ligy mistrů a zdolat zdánlivě lehkou překážku je sice náročný úkol, ale bez jeho splnění to nepůjde.

Ty drahocenné body ztracené s Baníkem v loňském konečném účtování Spartě chyběly. Věřím, že se z toho její hráči poučili.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud