Tomáš Radotínský
23. července 2015 • 19:05

Slavia na Plzeň umí a má výhodu: před premiérou je opět neznámou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen stěží jsme pro historicky první přímý přenos na O2 Sport mohli vybrat atraktivnější zápas. V rámci zkušebního vysílání přineseme našim divákům v pátek od 17:25 utkání 1. kola Synot ligy Viktoria Plzeň – Slavia Praha. Duel obhájce titulu proti jednomu z nejslavnějších českých klubů v ligové ouvertuře by měl být tou nejlepší pozvánkou na naši pestrou fotbalovou nabídku.



Každý tým má nějakého neoblíbeného soupeře. Pro Plzeň je to možná trochu překvapivě Slavia. Za posledních pět let, tedy v nejslavnější éře Viktorie, proti sobě tyto celky nastoupily desetkrát. Bilance sice hovoří pro Západočechy, ovšem nijak jednoznačně: pět výher, dvě remízy, tři porážky. Ve vzájemných duelech se slávisty tedy v tomto období Plzeň poztrácela 13 bodů. Například se Spartou za stejnou dobu o dva méně.

Přitom plzeňský klub sází na stabilizaci a dlouhodobou koncepční práci, zatímco ve Slavii probíhá s železnou pravidelností palácová revoluce. Ta poslední se odehrála před pár týdny. Snad právě v oné nečitelnosti až nevypočitatelnosti však paradoxně tkví kouzlo úspěchu červenobílých proti Plzni. Na vzájemná měření sil se vždycky umějí dobře takticky a psychicky připravit, nemají v nich co ztratit a nejednou už s trochou štěstí favorita zaskočili. Naposledy před rokem v Edenu, kdy vyhráli 1:0 a posunuli se do čela ligy.

Ani teď nikdo netuší, co může od nové Slavie čekat. Opět může jen překvapit.  Ve vedení klubu nezůstal kámen na kameni a pořádný průvan se prohnal také kabinou. Z pohledu páteční předehrávky proběhla nejvýznamnější změna na trenérské lavičce: Miroslava Beránka vystřídal Dušan Uhrin mladší, který minulý ročník zahajoval právě u týmu Plzně. Tam byl však po 3. kole propuštěn, třebaže jeho celek v tu chvíli okupoval bez porážky třetí místo a na čelo tabulky ztrácel jen dva body.

Vedení klubu s ním ztratilo trpělivost kvůli vyřazení z Evropské ligy. Soudím, že to byl unáhlený krok. Nástupce Miroslav Koubek sice získal titul, ale na tom má nezpochybnitelný podíl také Uhrin. On absolvoval s týmem letní přípravu, on do něj přivedl posily, on začal postupně omlazovat sestavu.

To, že ho šéfové nenechali dokončit práci, bylo chybou, která se sice v krátkodobém měřítku nemusí tolik projevit, ale dlouhodobě je to rozhodně škoda. Až nadcházející boje v pohárové Evropě totiž ukážou, jak na tom Plzeň vlastně je. Protože vyhrát Synot ligu, to ještě nic neznamená. Je to jen krok na půl cesty. O tom se už loni přesvědčila Sparta.

Uhrin každopádně může už v Plzni v těžké premiéře dokázat, že se jej zbavili předčasně. A že se se Slavií vydal správným směrem.  Bez velkých fanfár, bez nákladných investic, bez velkolepých slibů. Když mužstvo plné odchovanců odvede v Doosan Areně dobrý výkon, bude to jen plus. Nikdo neočekává zázraky. V tom spočívá Uhrinova výhoda. A také v tom, že kádr soupeře zná jako své boty.

To vše smě polu se zmíněným plzeňským komplexem jménem Slavia  tak trochu svádí k předtuše překvapení. Zda se jej skutečně dočkáme, to můžete sledovat společně s námi v pátek v podvečer.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud