Tomáš Vrábel
29. listopadu 2016 • 22:39

Sparťan Hlinka je zpátky. I ve 40 letech potvrzuje svoji výjimečnost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chvilku se zdálo, že Jaroslav Hlinka nemá už potřebný drajv. Jak naivní. Do sezony naskočil až později vinou zranění, není to však sprinter, ale vytrvalec. Proto mu chvíli trvalo, než se dostal do tempa a zahřál na potřebnou zápasovou teplotu. Nyní je opět lídrem Sparty. Paradoxně z levého křídla. S Petrem Vránou vytvořili nebezpečné komando pro celou extraligu.



Ze začátku se ale Hlinkovi opravdu nedařilo. Prvních sedm zápasů nebodoval. Pak další čtyři. Bodů má nyní devět za posledních pět duelů. Jeho rozkvět je přírodním úkazem.

Bylo období, kdy hrál na centru s Petrem Vránou na levém křídle. Nelepilo to. Teď jsou zase u sebe a jsou zatraceně nebezpeční. Rozdíl? Na levasu je právě Hlinka. Navrhnul, že se přesune, že uvolní pozici středního útočníka.

Nebylo to jen gesto, přizpůsobil se pro dobro věci. Pro dobro parťáka i souhry celého útoku. „To už se mu kariéra taky chýlí ke konci,“ vtipkoval jeho švagr David Výborný , když se o nové jeho roli dozvěděl.

Byl to opravdu jenom vtip. Hlinka je nyní s Vránou postrachem extraligy. Jejich kombinace připomíná hraní na playstationu s plnou počítačovou podporou, která vám nedovolí nahrát nepřesně i přes několik soupeřů a napříč celým pásmem.

Ne, pod jejich dresy se neskrývají kila svalů. Přesto dokážou po ztrátě puku (rozuměj střele, po níž se puk odrazí do hry), kotouče znovu získat. Jsou i úspěšní při forčekingu. Jde o audiovizuální učebnici hokejové chytrosti.

K sobě mají Lukáše Klimka, rychlého bruslaře. „Pro černou práci, a aby jim to odjezdil dozadu,“ popisoval trenér Zdeněk Moták. Až zbytečně barvitě.

Když jsou na ledě, v ohrožení je totiž v drtivé většině případů soupeřova branka, ne ta Sparty. Četné sprinty dozadu tak Klimka netaví.

Hlinkova forma však není dobrá jenom pro Spartu. Dělá hokej tím, kvůli čemu by diváci měli na stadiony chodit. A od koho by sice mladí hráči a plni sil učit.

Pro to všechno je výjimečný.

Sparta - Kometa Brno: Emoce na ledě! Potyčka mezi Uhrem a Čermákem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud