Tomáš Vrábel
21. prosince 2016 • 12:45

Nestárnoucí Jaromír Jágr je Gretzky své doby. Hodně dlouhé doby

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaromír Jágr se dotknul vrcholu. V historické tabulce produktivity dorovnal druhého Marka Messiera. Není pochyb, že se co nevidět dostane před něj. Před ním už je jen nedostižný Wayne Gretzky. I tak si „68“ zaslouží bezmeznou slávu, uznání i respekt za to, co dokázal.



Jágrovy poslední roky v NHL jsou tak trochu i malým závodem s minulostí. Sem tam se posunul v historických tabulkách, sem tam překonal nějaký rekord.

Vždy nastala otázka, jak je vlastně dobrý v kontextu celé hokejové historie. Řešilo se, je lepší Jágr, nebo Howe? Teď se bude srovnávat s Messierem. Všechna měření hráčů napříč generacemi pokulhávají. Už jenom kvůli pravidlům, úrovním a stylu hokeje, profesionalitě...

Každý ve svém období a oboru vynikal. Jágr se hlavně v první polovině kariéry soustředil na body. Produktivita byla jeho nástrojem, jak pomoct týmu. Pochybností je, zda to byl nejlepší přístup. Pravdou je, že jako lídr to s mužstvem nikdy moc daleko nedotáhl.
Na to byly v NHL jiné osobnosti.

Ve druhé části své kariéry Jágr ukázal svou proměnu. Pro někoho přišla pozdě. Nepopíratelné je však to, že přišla, což každý hráč říct nemůže.

To nejcennějším na něm nyní je dlouhověkost. I když se NHL zrychluje, jak s tím nemá větší problémy. Zůstává svůj, ale i ve čtyřiceti+ se umí tvarovat. Což také ne všichni dokázali. Legenda legend Wayne Gretzky přiznal, že v téhle době by si neškrtl. Nebo by si neškrtal tak často, jako tehdy, kdy byl neomezeným vládcem.

Jágr se zkrátka zařadil v NHL mezi nesmrtelné. Mezi tu největší smetánku. Každý už si sám dosadí, na jakou příčku, na to neexistuje klíč. Není jím ani ono historické bodování. Posun na druhé místo je však nesmazatelným razítkem na jeho kariéře. I přesto, co se mu všechno povedlo i nepovedlo.

Historická tabulka bodů:
1. Wayne Gretzky - 2857
2. Jaromír Jágr - 1887
3. Mark Messier - 1887
4. Gordie Howe - 1850
5. Ron Francis - 1798
...
Nejbližší aktivní hráč: Joe Thornton - 1361 (25.)
Nejbližší Čech: Patrik Eliáš - 1025 (76.)



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud