Vladislav Šavrda
15. července 2023 • 21:05

Markéta zvládla koncovky jako šampionka. Zapůsobil faktor Hernych

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ VLADISLAVA ŠAVRDY | Vítězství Markéty Vondroušové ve Wimbledonu je tak obrovský úspěch, který nikdo z nás nečekal. Splnil se ten největší sen, který se každému tenistovi může splnit. Markéta finále zvládla báječně nervově i přes nepříznivý začátek, navíc se to zkomplikovalo i ve druhém setu. Ovšem koncovky zápasů v jejím podání? Zkrátka je zvládla jako šampionka. Moje bezprostřední reakce byla stejná jako Markéty, prostě jsem tomu nemohl uvěřit. 



Když hráč servíruje do zápasu, především tedy hráč slabší nervové konstituce, obvykle má s gamem opravdu problémy. Markéta sice dala jednu dvojchybu, ale jinak to odservírovala výborně. To samé v semifinále, když zvládla závěr naprosto excelentně. Světového hráče dělá schopnost zvládnout koncovky, ukrotit svoje nervy, vést dobře vývoj zápasu a těmito vlastnostmi Markéta disponuje.

Začátek finále přitom vypadal tak, že by to taky mohlo být rychlé. Soupeřka byla trochu lepší, aktivnější. Pak to Markéta dokázala vrátit zpátky. Má totiž v sobě obrovský cit pro vývoj hry. Ve chvíli, kdy pasivita nestačí, sama přidá a donutí soupeřku k chybám – to se během finále stalo dokonce dvakrát. Přestože soupeřka vypadala pořád suverénně, najednou u ní začala být vidět i nervozita a zvrátilo se to ve prospěch Markéty.  

Vyhrát grandslamový turnaj, to se musí sejít opravdu všechno. Nejen forma, psychika, zdraví, ale samozřejmě i hodně štěstí. S koučem Honzou Hernychem se nikdy nerozešli ve zlém. Rozešli se na základě toho, že Honzovi se narodilo čtvrté dítě a nemohl tolik cestovat, Markéta tedy zkusila něco dál. Myslela si, že má být doprovázena po turnajích, pak se ale zase vrátila k Honzovi. Všichni víme, že nikdy nebyl až tak úžasný světový hráč, ale na trávě byl vždycky výborný. I tento faktor možná nějakým stylem zapůsobil, že trénink před turnajem a všechno zaměření vedli dobrým způsobem.  

Pro náš tenisový klub I. ČLTK Praha Markétino vítězství znamená straně moc. Je to přesně 50 let od triumfu Jana Kodeše, který byl v třiasedmdesátém wimbledonským šampionem. Navíc naše Nikola Bartůňková bude v neděli hrát finále juniorky, když porazila světovou jedničku, která za sebou měla vítězství na Australian Open i Roland Garros. Jsme opravdu šťastní.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud