Zdeněk Haník
27. srpna 2018 • 15:31

Vysoká hra Zdeňka Haníka: Holka z lidu to zabalila!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Myslela jsem, že to jednou bude lehčí. Ale kdyby šlo jen o výsledkový faktor, bojovala bych dál. Nicméně důvodů je celá řada. Vidina další přípravy a cestování mě děsí. Bylo toho všeho dost a stačilo. Už prostě nechci.“ To jsou poslední beachvolejbalová slova Kristýny Hojdar Kolocové.



Můj minulý článek končil slovy, cituji: „To, co předvedly Sluková s Hermannovou, je pro mě čin. I když naše vztahy s Markétou od kauzy rozpadu ochladly a navzdory tomu, že nadále držím palce i Kristýně (rozuměj Kolocové), před tímto úspěchem se hodí smeknout“.

Tisk na čerstvě vydaném magazínu ještě nezaschl a beachvolejbalistka Kristýna Hojdar Kolocová (polovička někdejší obchodní značky Maki a Kiki) oznámila oficiální konec kariéry. Ne, nebyl to ode mě promyšlený tah, skutečně jsem to netušil.

„Tato pihovatá dračice vás lehce mate svým přímým až drzým výrazem. Jednou ze svých dominantních vlastností – důslednou dochvilností – dokáže být až nepříjemná. Ptá se s nelíčenou otevřeností, až to někoho může zaskočit. Kristýna je zvědavá, cílevědomá, ale rovněž tvrdohlavá a netrpělivá. Je především prvotřídní (beach) volejbalistkou a válečnicí, jakou bys pohledal. Za válečnou maskou se ale skrývá jemná duše ženy.“

Takto jsem začínal článek Povedená holka z lidu o Kristýně Kolocové před čtyřmi lety v nově zrozené rubrice Vysoká hra tohoto magazínu. Ostatně, byl to hned jeden z úplně prvních. To jen dokládá, že mi příběh Maki a Kiki byl tehdy velmi blízký. Teď je konec a myslím, že opravdu definitivní.

Chlapi s koncem kariéry někdy trochu spekulují či obchodují, ženy většinou ne, ačkoli Kristýna byla vždy tak trochu chlap, přestože je to pěkná žena. Sama to přiznává, resp. sleduje na sobě některé povahové rysy, jež jsou spíše mužské, a dokonce je za ně upřímně ráda. Říkávala o sobě: „V některých situacích mi ´mužské´ vlastnosti pomáhají. Ženské to mají v životě kvůli své citlivosti těžší, a proto mi občas nevadí být tak trochu chlap.“

Na první pohled se tato bojovnice nezdá být žensky citlivá. Ve skrytu duše je ovšem někdy jen malá zranitelná holka, jak se sama popsala. To vše už se čtenář této rubriky ode mě dávno dověděl. Nyní říká Kristýna: „Chtěla bych mít rodinu. To je určitě varianta nadcházejících let. Momentálně nejsem těhotná, ale v budoucnosti bych ráda byla. Ale žádné ohromující oznámení ohledně mého uplatnění nemám. Dokud jsem hrála, nechtěla jsem investovat čas do něčeho jiného a okrádat sportovní kariéru. Takže musím vše zvážit. Jistě je variantou i trénování, ale určitě ne na vrcholové úrovni,“ uvažuje o své budoucnosti.

Protože jsem byl svého času páru Kolocová-Sluková profesně velmi nablízko, dostávalo se ke mně podprahově i leccos z jejich soukromí. Vyšlu tedy závěrem dvě poselství, jedno za sebe a ve druhém nechám zaznít slova jedné z nejlepších českých beachvolejbalistek všech dob.

Tak tedy já osobně, přestože často prezentuji své názory o některých negativních dopadech vrcholového sportu na muže i ženy, a přestože mně právě ty dopady na ženský organismus vadí víc, odvážím se říct, že Kristýně Hojdar Kolocové vrcholový sport prospěl. Snad to všechno dobře dopadne i s její budoucí rolí ženy-matky a soukromým životem vůbec. Myslím si totiž, že sport jí pomohl vnitřně poznat, procítit, pojmenovat a modelovat některé rysy její povahy, která není jednoduchá. Víc nemohu říct, poněvadž bych překročil hranice jejího soukromí. Třeba někdy uděláme rozhovor, kde sama na sebe řekne víc, a domnívám se, že by to spousta děvčat potřebovala slyšet.

A teď závěr číslo dva, slovo má Kristýna. Je to odpověď na mou otázku, co by vzkázala českému sportovnímu prostředí? Bez zaváhání odpověděla: „Pracujte výborně, nejen dobře. Dejte tomu víc, než dáváte nyní. Plaťte za služby, které jsou kvalitní, a vyhledávejte služby i za vyšší ceny. Vyplatí se to. Zkuste být méně Čechy, naše mentalita není se světovým sportem tak kompatibilní jako třeba mentalita Američanů. Učme se od nich.“

To vám vzkazuje Kristýna Hojdar Kolocová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud