Zdeněk Janda
15. února 2014 • 13:00

Český hokej sklízí v zámoří jen pošklebky. Ale třeba je to dobře!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

OLYMPIJSKÝ ZÁPISNÍK | Český hokej je zase v kurzu! Nevybavuju si, kdy se o něm ve světě naposledy takhle hojně debatovalo. Rozebíralo. Řešilo. Psalo... Jenže není to zrovna v tom ideálním světle. Naopak. Bohužel... Tady v Soči je totiž aktuálně český hokej zmiňovaný v údivných komentářích.



Mluví se o něm s úšklebky. Renomovaný kanadský novinář Pierre LeBrun, v hokejovém světě považovaný za uznávanou kapacitu, dokonce na svém blogu pro ESPN píše o tom, že je český kouč Alois Hadamczik žhavým kandidátem na to, aby byl vyhozený ještě během probíhajícího turnaje!

To jsou tedy silná slova... Nechápe totiž, proč posadil v zápase se Švédy na tribunu gólmana Ondřeje Pavelce, vyčítá mu i další, pro něj nepochopitelné, tahy. Proč opomenul Jiřího Hudlera, Radima Vrbatu nebo Romana Poláka. Tyhle výtky se objevily na prestižním webu, který fanoušci v zámoří hltají. LeBrun není žádný „nazdárek“, jeho slova mají váhu.

A není jediný, kdo se diví. Zažil jsem osobně i dva předešlé olympijské turnaje, od roku 2000 pravidelně jezdím na světové šampionáty. A marně šmátrám v paměti, kdy se o českém hokeji ve světových médiích psalo s takovým despektem.

Rovněž při neoficiálních debatách padají posměšná slova. Hadamczikovy kroky jsou pro zámoří totálně nesrozumitelné... Je to hlavně dané tím, že Češi hráli zahajovací zápas, k němuž byla upřená velká pozornost.

Svou roli hraje i ješitnost zámořských reportérů – nechápali, proč je opomíjený „jejich“ zámořský gólman. Proč Češi vsadili na brankáře z KHL, tedy z ligy, kterou pohrdají.

A když se přidal matný výkon z první poloviny partie se Švédy, dali to Hadamczikovi a celému českému hokeji sežrat... Ani tréninky Jaromíra Jágra a spol. nejsou kdovíjak navštěvované. Je vidět, že s Čechy nikdo nepočítá. Ale to je možná i dobře.

Vždyť největší české úspěchy se vždycky klubaly ve stylu VŠEM NAVZDORY! Tady by to platilo dvojnásob. LeBrun je sice uznávaná kapacita, ale upřímně – o českém hokeji nemá tolik informací. Jeho pohled je povrchní. Aby se ještě nedivil.

Aby ty úšklebky nakonec nepadaly na adresu úplně jiné reprezentace. Třeba zrovna té kanadské...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud