Zdeněk Janda
5. srpna 2014 • 14:41

Lubina není vzor. Ale šanci si na střídačce Slavie zaslouží

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První přípravný zápas. A hned to pořádně schytal. Ladislav Lubina, kouč hokejové Slavie, si v Edenu od skupinky slávistických fanoušků vyslechl, že ho nechtějí… Že je vrah… LUBINA VEN! To bylo hlavní poselství hrstky domácích příznivců.



Kouč, jenž podle plánu vítězný zápas s Plzní sledoval z tribuny, aby měl lepší přehled, při těch pokřicích ani nehnul brvou. Dál si dělal poznámky. Ale pochopitelně to musel vnímat. Po utkání se o tom nechtěl vybavovat. Jen přiznal, že je to nepříjemné… Celkově jsou mu otázky na tohle téma proti srsti.

Byl by nejraději, aby na něj kontroverzní minulost nikdo nevytahoval. Aby se všichni věnovali jenom gólům, kličkám, bravurním zákrokům. Ovšem tragická dopravní nehoda, při níž zemřel člověk, je pro něj jako černý mrak, který se jen tak nerozfouká. A nejde jenom o tuhle nehodu, ale i o další excesy. To nelze jen tak šmahem přejít.

Ale věřím, že každý by měl dostat druhou šanci. Už jenom to, že bojuje někdejší skvělý útočník se svým svědomím (tedy pevně věřím, že s ním bojuje!), je pro něj dostatečnou zátěží. Proto si myslím, že by měli slávističtí fanoušci polevit. A nechat ho za klidnějších okolností pracovat.

Chápu, že při prvním zápase vzkázali, co si myslí. Ale vnímal bych to hlavně jenom jako gesto. Ve kterém se mísí hlavně zloba, že za záhadných okolností klub ze všech funkcí opustil Vladimír Růžička, dosavadní ikona číslo jedno. Není jednoduché ho nahradit. V tomto ohledu je třeba ocenit Lubinovu kuráž, že do toho vůbec šel.

Z odborného hlediska se k někdejšímu bouřlivákovi sbíhají samé dobré reference. Rovněž slávističtí hráči si jeho přístup a dosavadní práci pochvalují. A pokud fanoušci chtějí, aby se jejich zaslíbený klub jakýmkoliv způsobem restartoval a pokusil se o to, aby v extralize hrál důstojnou roli, měli by teď ve svých výkřicích polevit. A nechat trenérovi klid na práci. Aby ukázal, že si tu šanci zaslouží… Vedení klubu stejně vzkázalo, že ho na nátlak fanoušků za žádnou cenu neodvolá.

Lubina nikdy nebude vzor ctnosti a morálky. To je prostě fakt. To si musí uvědomit i on sám. Ale může ukázat, jaký je hlavní trenér. Tu šanci si zaslouží. I ta hrstka fanoušků, která na něj teď řve, by hlavně měla mít na mysli osud klubu. Ne trenéra. Ať jakkoliv kontroverzního.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud