Zdeněk Janda
15. února 2022 • 13:24

Pešán měl jako chlap sám říct: Končím! Neměl by to zvážit i GM Nedvěd?

Autor: Zdeněk Janda, inf
Vstoupit do diskuse
15
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ ZDEŇKA JANDY PŘÍMO Z PEKINGU | Je to marný. Je to marný. Je to marný. Rok co rok je to stejný. Přijde klíčový zápas, a nic. Bezmoc, křeč, nervozita. Přesně jako proti Švýcarům. Ne, že by se hokejisté nesnažili, to ne, ale hlavy už mají neúspěchy nahlodané, a je to znát.



Trenéři se střídají, roky ubíhají, ale realita je pořád stejná. Občas tým s vypětí všech sil přeleze čtvrtfinále, ale vyhoří potom. Tentokrát v Pekingu přišel kolaps dřív. Už v osmifinále. Proto je to nejhorší výsledek v hokejové historii. Debakl? Výsledkově jednoznačně.

Herně? Tým solidně zahrál první utkání proti Švýcarům, pak proti Rusům. Ale pravda leží ve statistice – tým ze čtyř utkání nevyhrál ani jeden v základní hrací době. Proto ty pohledy zabodnuté do země. Proto David Krejčí, borec se stovkami zápasů v NHL, po zápase mašíroval prostorem pro rozhovory, aniž by na žádost o krátký komentář reagoval. Rychle pryč!

Český hokej vyklízí pozice. Což není nic nového. Chybí rozdíloví hráči. A když už jsou, jako v Pekingu (Červenka, Krejčí), v rozhodující moment se to stejně neprojeví. I jejich sebevědomí se sveze s nepohodou. Sám kapitán Červenka přitom mluvil o tom, že tým měl na medaili.

Bláznivé? To zase ne. Po Rusech se to zdálo reálné. Svůj díl jistě nese i nejistý brankář Šimon Hrubec. Podívejte se na góly, které dostal. Na to, kolikrát inkasoval v posledních dvou duelech. Je to muž, jenž se dokáže oklepat ze všeho. Jistě. Ale prostě nebyl zdí, o kterou by se dalo opřít. To je třeba říct naplno.

A co dál? Je zřejmé, že se, logicky, bude řešit trenérské složení. Už kvůli tomu, že je to historický výbuch… Už proto, že hlavnímu trenérovi Filipovi Pešánovi nevyšlo ani předešlé mistrovství světa. Na olympiádě poupravil chování, vystupoval přívětivěji, ale co z toho? Nic. Prohra. Zase prohra. Po sedmém místu přišel další kolaps.

Že tým hrál sympatičtěji? Možná. Ale realita je jasná. Má za sebou dva neúspěchy a sám od sebe měl říct: Je to jednoznačný neúspěch, balím to.

Byl by to chlapský přístup. Sice připustil, že je mu jasné, že se o jeho pozici bude mluvit, ale měl to položit sám. I z důvodu, že jako šéftrenér svazu má udávat trendy. Pozměnit hokejovou kulturu. Ovšem, český hokej upadá. Ale nejde se tvářit, že sedmá i horší místa jsou normální a nic nedělat…

Český hokej nevytrhne, jestli Pešán skončí, nebo ne. Problémy nezmizí. Ale Pešán by si měl přiznat, že ve své roli neobstál. Nejde o to, jak se (ne)tváří na střídačce. Nebo jak je (ne)populární u fanoušků. Ale jde o výsledky. Herní projev. Na šampionátu to byla bída, v úvodu sezony tým šestkrát (!) v řadě prohrál. Tady přidal porážku s Dány. Sami hráči mluvili o tom, že v týmu byl větší potenciál.

Jsem přesvědčený o tom, že kdyby byl v téhle pozici třeba Martin Straka, současný asistent, udělal by to. Přišel by, a řekl: Chlapi, zklamali jsme, musí přijít někdo jiný. Balím to.

A co pozice GM Petra Nedvěda? On je za všechno zodpovědný. Přitom nestojí na střídačce. V Kanadě tenhle model funguje, v Česku (zatím) trochu hapruje. Ani Nedvěd po zápase nemluvil, že by sám od sebe chtěl končit. Ale připustil, že se tahle možnost nabízí. Určitě na to padne řeč.

Nemyslím si, že on by s tím měl problém. Je to bývalý hráč. Velký hráč. Ví, jak to v hokeji chodí. Nelze se tvářit, že se nic nestalo. Zvlášť v zemi s takovou hokejovou historii. Pořád bychom měli být hrdá hokejová země. I když už nejsme velmoc.

Podle mě i on tuhle možnost zváží. Protože v současném modelu je on tím, kdo má hlavní zodpovědnost. I když sedí v hledišti a přímé dění neovlivní.

Jisté je, že na MS bude na střídačce jiný kouč. Je otázkou, kdo ho bude vybírat…

Vstoupit do diskuse
15
Články odjinud


Články odjinud