Martin Hašek
27. srpna 2015 • 15:00

Chodkyni Drahotové je v Pekingu zima, zahřeje jí medaile?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PEKINGU | Brzký budíček čeká zítra ráno chodkyni Anežku Drahotovou. Dvacetiletá juniorská mistryně světa a loňská bronzová medailistka z ME v Curychu se na šampionát do Pekingu přesunula v pondělí ze soustředění z japonské Cukuby a v pátek půjde v závodě na 20 kilometrů o svoji první seniorskou globální medaili.



Budíček před pátou a v půl deváté už na startu (v Česku bude půl třetí ráno), dnes v noci se Anežka Drahotová moc nevyspí.

„To asi nikomu nevyhovuje, ale jsem zvyklá závodit dopoledne. Na vytrvalostní trati to není tak podstatné. Člověk nemusí být nabuzený hned od začátku. Možná je to i výhoda, že budu trošku utlumená a navíc jsme se tomuto režimu dopředu přizpůsobovali,“ říká Drahotová.

Drahotová se až do začátku týdne připravovala v japonské Cukubě, kam s trenérem Ivo Pitákem unikli před očekávaným pekingským smogem.

„Šlo nám o to, aby tam byly stejné klimatické podmínky, vlhko a teplo a přitom to bylo v čistém prostředí, což na univerzitě ve vědeckém centru v Cukubě je,“ říká trenér Piták.

V Pekingu je sice proti předpokladům výrazně čistší vzduch, protože čínští pořadatelé nechali stejně jako při olympiádě v roce 2008 odstavené hlavní továrny, ve městě se střídají auta podle lichých a sudých značek a do centra nemůžou náklaďáky.

„Smog ale trošku vnímám, oproti Japonsku je to docela rozdíl,“ říká Drahotová. „Počasí je tu docela dobré. Je zvláštní, že mně je tady všude zima. Trenér si ze mě dělá srandu. Myslela jsem, že to bude horší. Přála bych si, aby nebylo extrémně dusno, to mi vadí asi nejvíc.“

Počasí pátečního rána je otázka vyšší moci, ovšem Drahotová má jiné věci, čím vývoj závodu ovlivnit. Od minulého šampionátu v Moskvě, kde skončila po statečném představení v průběhu závodu sedmá, si výrazně posunula osobní rekord a začala sbírat medaile. Tu poslední na červencovém ME do 23 let v Tallinnu, kde vybojovala stříbro poté, co ji v konci přechytračila Ruska Ponomarjovová. Byl to podobný vývoj jako loni v Curychu, kde v závěru přišla minimálně o stříbro.

„Na Evropě mohla v podstatě vyhrát. Kolem osmnáctého kilometru z té skupiny vypadala nejlíp. Ale když se utrhly do třech, ona se bála, aby se na ně někdo nedotáhl a začala to tahat,“ říká Piták. „Ruska si zkušeně počkala, až se vytříská a v tu chvíli ji šmikla. Anežku jsem chválil: Paráda, máš bronz, ale uvědomuješ si, že o zlato si přišla, protože ses bála? Když chci vyhrát, nemůžu se bát, že tam někdo zezadu doskočí.“

Páteční závod začíná v Ptačím hnízdě a potom závodnice čekají dvoukilometrové okruhy kolem stadionu, kde je i cíl. Drahotová se tentokrát nebude muset potýkat s ruskými soupeřkami, které doplatily na dopingovou aféru centra v Saransku. Favoritkami budou domácí Číňanky.

„Musím upřímně říct, že taktika je většinou při závodě moje slabina,“ připouští Drahotová. „Hodně jsme o tom přemýšleli, taktika se nedá rozvrhnout, závod se vyvíjí má, tisíc variant. Nepoženu se dopředu, budu se snažit držet s největšími favoritkami. A posledních pět kilometrů, tam už taktika moc použít nejde. Tam se jde, co to dá…“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud