27. srpna 2015 • 14:59

Bolt je zase králem! Ovládl dvoustovku, mohl i zpomalit

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jamajčan Usain Bolt po vítězství na stovce obhájil na mistrovství světa v Pekingu zlatou medaili i na dvojnásobné trati. V Ptačím hnízdě porazil Američana Justina Gatlina v letošním nejlepším času 19,55 sekundy a má rekordní desátý titul z MS. Američan byl jediný, kdo se fenomenálního Bolta snažil stíhat, přesto neměl šanci a jamajská legenda si mohla závěr dovolit lehce vypustit.



Bolt nemá od roku 2008 zlato pouze na stovce na MS v Tegu 2011, kde ulil ve finále start. Na dvoustovce na velké akci prohrál naposledy v Ósace 2007 jako jednadvacetiletý nováček na světovém šampionátu, tehdy vybojoval stříbrnou medaili za Tysonem Gayem z USA.

"Výborně, Usaine," řekl si Jamajčan za cílem. "Jsem šťastný. Říkal jsem vám, že to dokážu," řekl novinářům po svém dalším zlatém běhu. "Věděl jsem, že nejsem ve formě na světový rekord, ale když se postavím na start finále dvoustovky, tak vím, co mám dělat. Jsem úplně nový člověk," uvedl Bolt. "Na této trati jsem prohrál jen jednou, mám čtvrtý titul mistra světa. To je velká věc," pochvaloval si.

Jasný král! Podívejte se na Boltův triumf na dvoustovce
Video se připravuje ...

Když dnes vstoupil do Ptačího hnízda, diváci spustili hluk. Jamajčan je pozdravil, před startem si plácl se soupeři. Políbil dres, poplácal se po hrudi a dal si ukazováček před pusu. Psssst, vyzval fanoušky. Z jeho očí, ale i z vizáže jeho největšího soupeře Gatlina, vyzařovalo soustředění.

Američan měl tradičně dobrý start, ale Bolt už od úvodních metrů všem utíkal. Do cílové rovinky vbíhal světový rekordman a šestinásobný olympijský vítěz v čele a bylo jasné, že mu rekordní zlato neunikne. Chvíli před ním si devátý titul na MS vyběhla na čtyřstovce Alyson Felixová z USA, ale z prvenství v tabulkách se dlouho neradovala.

Bolt si po vítězství opět užil čestné kolečko, fotil si selfie s fanoušky, nechal se zvěčnit také se svou rodinou a jamajskými kamarády. Ale měl také kolizi s kameramanem, který ho objížděl na segwayi. Srazili se a upadli. Bolt se chytal za lýtko a kotník, ale podle všeho zůstal nezraněn.

Gatlin nevyhrál i přesto, že držel v letošních světových tabulkách dva nejrychlejší časy roku a na této trati neprohrál více než dva roky. Na titul mistra světa čeká už deset let, v Helsinkách 2005 vyhrál oba sprinty.

"Jsem nejstarší ve startovním poli, přesto stále běhám rychle. Závod s klukama jsem si parádně užil a věřte mi, připravím se příští rok na olympijské hry a budu silnější," uvedl Gatlin. "Čekal jsem, že Usain bude dneska silný a velmi rychlý zejména v zatáčce. Můj výkon ale nebyl dnes špatný," prohlásil.

Bolt se oproti nejlepšímu letošnímu času, s nímž přijel na MS, dokázal zlepšit o 58 setin. A jedenáctou zlatou medaili může vybojovat v Pekingu v sobotním závodu na 4x100 metrů. "Co se týče štafety, ještě složení neznám. V pátek budeme mít schůzku a tam si všechno řekneme," řekl.

MS - 200 m: 1. Bolt (Jam.) 19,55, 2. Gatlin (USA) 19,74, 3. Jobodwana (JAR) 19,87, 4. Edward (Pan.) 19,87, 5. Hughes (Brit.) 20,02, 6. Guliyev (Tur.) 20,11, 7. Ogunode (Katar) 20,27, 8. Ashmeade (Jam.) 20,33.

Usain Bolt ovládl dvoustovku s přehledem
Usain Bolt ovládl dvoustovku s přehledem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud