Martin Hašek
Premium
16. července 2022 • 15:20

Sprinterská party: padnou mýtické rekordy? Talent už překonal Bolta

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Než půjdete změnit svět, nejprve změňte přístup ve své hlavě. Na úsvitu atletického šampionátu v Eugene se atmosféra tetelí očekáváním něčeho opravdu speciálního. Stojí za ním vzepětí elitních sprinterek, které udělaly z „nepřekonatelných“ světových rekordů Američanky Florence GriffithovéJoynerové reálné terče. „Vím to. Je to možné,“ říká Jamajčanka Elaine Thompsonová-Herahová, olympijská šampionka na stovce i dvoustovce z Ria i Tokia. A není sama…



Předtím, než zkusíte letět, musíte k obloze aspoň vzhlédnout. Přesně takhle je to s legendárními světovými rekordy Florence Griffithové-Joynerové, dávné atletické královny s přezdívkou Flo-Jo. „Jsou zřejmě mimo dosah. Aspoň pro mě,“ líčila Elaine Thompsonová-Herahová po svém zlatém olympijském double v Riu před šesti lety.

Byl to zcela pochopitelný pohled, přijímaný bez odporu napříč desetiletími vývoje světové atletiky. Dostat se na úroveň Flo-Jo bylo k neuvěření z několika důvodů. Mnohým byl podezřelý její výrazný výkonnostní posun v klíčové sezoně 1988, kdy si na stovce zlepšila osobní rekord o téměř půl sekundy.

V divokých osmdesátkách to přirozeně svádělo k podezření z dopingu. Olympijské finále v Soulu vyhrála Flo-Jo na dvoustovce o pět metrů a stanovila světový rekord 21,34 sekundy. Na stovce je rekordní čas ještě více frustrující. Američanka totiž maximum zaběhla na olympijské kvalifikaci v Indianapolisu v den, kdy se na univerzitním stadionu Michaela A. Carrolla točil silný vítr.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud