Martin Hašek
20. srpna 2023 • 22:20

Má zlato ze stovky, teď chce double: Nikdo si ho nezaslouží jako já!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vládcem světového sprintu je Američan Noah Lyles. Dvojnásobný šampion na dvoustovce vyhrál na mistrovství v Budapešti závod na 100 metrů v čase 9,83 sekundy a vystřídal krajana Freda Kerleyho, který se do finále překvapivě neprobojoval. Stříbro získal Letsile Tebogo z Botswany v národním rekordu 9,88, o tisícinu sekundy porazil Brita Zharnela Hughese. Čtvrtý Jamajčan Oblique Seville za ním zaostal jen o čtyři tisíciny.



Před rokem na mistrovství světa v Eugene zabrali Američani celé stupně vítězů, tentokrát jim patřilo jenom první místo. Obhájce titulu Fred Kerley nečekaně vypadl v semifinále, když se nedostal pod deset sekund, a mistr světa z roku 2019 Christian Coleman doběhl ve finále pátý. Olympijský vítěz Ital Lamont Marcell Jacobs skončil už v semifinále a další z favoritů Jihoafričan Akani Simbine dokonce ještě před ním, protože měl předčasný start.

Ze situace těžil Noah Lyles, který se zatím proslavil na dvoustovce. Tam dvakrát získal titul světového šampiona a vloni v Eugene časem 19,31 zůstal jen dvanáct setin za světovým rekordem Usaina Bolta.

Ve finále stovky v Budapešti měl sice nejrychlejší start Coleman, šampion z roku 2019, druhá polovina závodu ale patřila Lylesovi.

„Coleman má vždycky rychlý start. Bylo to tak celou sezonu a stále se lepšil. Čekal jsem, že vypálí a bude jediný přede mnou. Doufal jsem, že pak se prosadím já. Na šedesáti metrech jsem potřeboval zrychlit a pak už to byl můj závod,“ líčil Lyles.

Nedávní šampioni globálních finále na sto metrů v Budapešti zklamali. Obhájce titulu Kerley i olympijský vítěz z Tokia Jacobs vypadli v semifinále. Nejprestižnější titul atletického světa tak byl volný. A Lyles si ho sebevědomě sebral.

„Přijel jsem sem pro tři zlata. První jsem sebral, další jsou na cestě,“ řekl Lyles s připomínkou závodů na 200 metrů a sprinterské štafety. „Stovka byla nejtěžší. Teď už si to můžu užít.“

Mezinárodní federace Světová atletika v příštích dnech chystá zveřejnit dokument, v němž Lyles mluví o svém hlavním cíli pro šampionát v Budapešti, jímž je sprinterský double na 100 a 200 metrů. Ten naposledy doručil Jamajčan Usain Bolt v Pekingu v roce 2015.

„Teď si užiju zábavu s disciplínou, kterou miluju,“ uvedl Lyles. „Na YouTube kanálu Světové atletiky brzo vyjde dokument, v kterém jsem mluvil o individuálním doublu. Důvod, proč jsem ho tak chtěl, je, že si ho nikdo nezaslouží jako já.“

Lyles vyhrál stovku s náskokem před linií soupeřů. Druhé až čtvrté místo rozsoudila cílová kamera. Stříbro získal v čase 9,88 Letsile Tebogo z Botswany o setinu před Britem Zharnelem Hughesem a Obliquem Sevillem z Jamajky.

„Medaile není pro mě, je pro Botswanu, je pro Afriku, které se v mužských sprintech moc nedařilo. Po téhle medaili jsme toužili,“ řekl Tebogo.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud