Martin Hašek
21. srpna 2023 • 19:45

„Žena“ nejrychlejšího. Lyles honí Bolta, překoná jeho rekord na dvoustovce?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atletika nikdy nebyla blíž k nalezení skutečného nástupce Usaina Bolta. Jak se to zdá na první pohled jako nesplnitelný úkol, nový mistr světa v běhu na sto metrů Noah Lyles je na dobré cestě. Stejně jako velký Jamajčan je osobitý, zábavný a stejně jako on je zamilovaný především do dvoustovky. „Je to moje žena,“ řekl o ní dokonce. Jeho velká láska mu teď může pomoct udělat poslední krok do Boltovy sféry. Lyles potřebuje legendě sebrat světový rekord, ideálně v pátečním finále běhu na 200 metrů.



Na jedné z tiskovek dostal Noah Lyles logickou otázku. Už když slyšel její začátek, nadechl se a tázajícího nenechal ani domluvit. Šlo o to, jestli už ho neunavuje neustálé srovnávání s Usainem Boltem.

„Ano!“ překřičel Lyles tázajícího. „Já se nejmenuju Usain Bolt. Nepotřebuju být srovnáván s někým, kdo nejsem. On měl v mém věku dva světové rekordy, já stále pracuju na prvním.“

Nic s tím ale nenadělá. Fanoušci nástupce legendy vyhlížejí a novináři potřebují o něčem psát. Hledání nového Bolta se zdá zdánlivě nekonečné a možná i předem marné. Těžko soudit, jestli ještě nějaký atlet vzbudí takovou mánii jako slavný Jamajčan, jehož velká éra nastoupila ještě v období, kdy si atletika stále držela pozici jednoho z globálně nejsledovanějších sportů.

Lyles se do souboje o nového krále zařadil brzy poté, co Bolt v roce 2017 ukončil kariéru. Hned další jaro, už se zlatou medailí na stovce z juniorského mistrovství světa, se ve svých dvaceti letech stal sprinterskou senzací sezony.

„Věřím, že můžu být příští velkou hvězdou. Chci překonat světové rekordy,“ hlásil tenkrát směle.

Sezonu 2018 skončil se čtyřmi časy pod hranici 19,70 sekundy, což se do té doby podařilo jenom Boltovi. Závod na půl atletického kola byl pro Lylese, stejně jako pro Bolta, jeho nejoblíbenější disciplínou. Většina atletických expertů by ho ráda viděla taky na čtvrtce. O to ale Lyles neměl zájem. Další podobnost se světovým rekordmanem.

Lyles poutal taky neortodoxním stylem. Začátkem kariéry nosil barevné ponožky s postavičkami z komiksu Úžasňákovi a po vítězstvích přímo na dráze dováděl ve stylu Shoot dance, který vymyslel rapper BlocBoy JB a popularitu si získal díky videohře Fortnite. Pořád dokola předváděl své vysmáté grimasy. Střídal atraktivní účesy a exceloval na sociálních sítích, dokonce vydal své vlastní rapové album.

Na druhou stranu vpadl přímo do éry, kdy globální zájem o atletiku dramaticky poklesnul. Po Boltově odchodu se olympijskému sportu číslo jedna nedaří znovu vzbudit zájem, ačkoli má k dispozici unikátní hvězdy typu Warholma, Duplantise, Crousera či Ingebrigtsena.

„Věřím, že se atletika musí líp prodat. Já se prodávám snadno, protože jsem všude, jsem vznětlivý, jsem šťastný, spolupracuju s publikem,“ řekl Lyles na své nedělní zlaté tiskovce v Budapešti, kde propagoval i svůj dokument Neviděná cesta, který je k dispozici na Youtube.

Na dráze šla jeho kariéra rychle nahoru. V roce 2019 vyhrál v Dauhá na dvoustovce svůj první titul mistra světa. Na olympiádě v Tokiu musel skousnout bronz, ale vloni v Eugene se vrátil na vrchol s velkým třeskem. Zlato vyhrál v čase 19,31 sekundy, kterým jen dvanáct setin zaostal za světovým rekordem Usaina Bolta ze světového šampionátu 2009 v Berlíně.

Při analýze jeho běhu vyšlo najevo, že druhou část finálové dvoustovky v Eugene běžel za 9,16 sekundy, což je nejrychlejší letmá stovka historie. Bolt při svém světovém rekordu zaběhl druhou část trati za 9,27, Lyles tak byl o 11 setin rychlejší.

Oba šampioni se potkali letos na jaře v Kingstonu, kde Lyles vyhrál dvoustovku ve skvělém čase 19,67. Mistr byl po závodě tak nadšený, že sešel z tribuny, Lylese objal a řekl mu do ucha pár vřelých slov.

„Říkal, ať pokračuju dál, a že mou osobnost atletika potřebuje,“ vysvětlil Lyles.

V červenci v Londýně pak zaběhnul letošní nejlepší světový čas 19,47, když vyhrál o tři setiny před Letsilem Tebogem z Botswany. Lyles tím zaběhnul už svou pětatřicátou dvoustovku pod 20 sekund, čímž překonal dosavadní Boltův rekord.

Aby mu vzal i historický čas na dvoustoku, potřebuje běžet o něco rychleji v začátku závodu. I tady si je se slavným předchůdcem podobný a na startu dlouho ztrácel.

„Tihle páni dvoustovkaři se starty nikdy pořádně nenaučí. Ale Bolt je taky neměl a běhal světové rekordy,“ hodnotil před čtyřmi lety sprinterský expert Luděk Svoboda. „Na stovce je důležitá absolutní rychlost, a aby v druhé polovině trati nešla dolů. Lyles maximální rychlost udrží od šedesátky po devadesátku a na každých deseti metrech získá dvě, tři setinky. Když se mu start povede, bude to dělo.“

A Lyles taky od té doby cílevědomě pracoval na zlepšení. Začal víc posilovat, aby docílil lepší dynamiky. A zvlášť v posledních dvou sezonách víc běhá halové šedesátky i závody na sto metrů.

„Běhat pořád dvoustovky mi už nepomáhá. Teď jde o to naběhávat stovky a zrychlovat se,“ vysvětlil Lyles.

V neděli při finále stovky v Budapešti sice Lyles nevyrazil z bloku jako první, ale neodstartoval zle a držel se na úrovni mladého Jamačana Obliquea Sevilleho ve vedlejší dráze. V druhé části trati už prodal svou schopnost držet rychlost.

„Já vím, že jsem nejrychlejší. Tečka. Ale abych to mohl říct s opravdovým sebevědomím, musel jsem vyhrát stovku,“ řekl Lyles.

Když doběhl do cíle, paradoxně moc neslavil, protože ho zaskočila euforická reakce Brita Zharnela Hughese, který doběhl třetí. Pak ale rozjel svůj tradiční cirkus.

„Říkali, že to není možné. Říkali, že nejsem ten pravý. Díkybohu ale jsem!“ křičel rozesmátý do kamery.

A to ho čeká jeho zamilovaná dvoustovka. Její páteční finále je teď jasně nejočekávanějším závodem šampionátu. Lyles bude mít pěkně tvrdou konkurenci, kterou reprezentují jeho nedělní kolegové ze stupňů vítězů na stovce Tebogo a Hughes. Kromě nich ale mezi favority patří taky další mladý Američan Erriyon Knighton, devatenáctiletý supertalent, který byl už v loni v Eugene třetí.

Lyles se ale nedívá na konkurenci. Týden před šampionátem napsal na Instagram, že v Budapešti zaběhne na dvoustovku čas 19,10. Nedělní stovka je určitě dobrým znamením. Oproti loňsku se Lyles zlepšil na sto metrů o dvanáct setin, přesně tolik mu před rokem na dvojnásobné trati na Bolta scházelo. I tak si asi moc lidí nevsadí, že v pátek večer Boltův čas padne. Jenže…

„Dokazovat lidem, že se pletou, je jedna z mých nejoblíbenějších věcí,“ řekl Lyles.

Mužská dvoustovka na MS

  • Středa: 12.50 rozběhy
  • Čtvrtek: 20.20 semifinále
  • Pátek: 21.50 finále

Noah Lyles

  • Narozen: 18. července 1997 (27 let)
  • Největší úspěchy: Mistr světa na 100 metrů (2023), dvojnásobný mistr světa na 200 metrů (2019 a 2022), 3. na OH na 200 metrů  (2021), mistr světa ve štafetě na 4x100 metrů (2019), 2. na MS ve štafetě na 4x100 metrů (2022)

Usain Bolt vs. Noah Lyles na 200 metrů

19,19 Osobní rekord 19,31
1 závody pod 19,30 0
4 závody pod 19,50 3
21 závody pod 19,80 22
34 závody pod 20,00 35

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud