5. června 2012 • 10:14

Beznohému běžci Pistoriovi se krátí čas, stihne olympiádu?

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud se objeví na olympijských hrách v Londýně, bude jednou z jejích největších hvězd. Jihoafrický beznohý čtvrtkař Oscar Pistorius ale vůbec nemá jisté, že se na olympiádu podívá. Pořád se mu totiž nedaří potvrdit kvalifikační limit. A čas má jenom do konce června.



Jarní sezona se zatím nevyvíjí představ závodníka, který se narodil s vrozenou vadou a v jedenácti měsících mu byly amputovány obě nohy pod koleny, takže běhá s karbonovými protézami. Zatímco loni zazářil skvělým osobním rekordem 45,07, letos se zatím nedostal pod šestačtyřicet sekund.

„Loni jsem měl snový rok. Jenže když jsem letos přijel do Evropy, první závod byl strašný. Nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl běžet tak špatně,“ vzpomněl Pistorius pro BBC na nedávný start na Zlaté tretře v Ostravě, kde v nepříznivých podmínkách běžel čtvrtku za 47,66.

Pistorius se jen dva dny po Zlaté tretře v nizozemském Hengelu zlepšil na 46,35. O víkendu v americkém Eugene však skončil v našlapaném poli jasně poslední výkonem 46,86.

Olympijská kritéria jihoafrického atletického svazu nejsou zcela jasná, Pistorius však tvrdí, že k jistotě nominace potřebuje zaběhnout čas 45,30. A k němu má zatím hodně daleko.

„Jsem trochu zklamaný. Neběžel jsem, jak jsem chtěl,“ stěžoval si Pistorius v Eugene. „Musím teď sklopit hlavu a pořádně se soustředit. Je to frustrující. Vím totiž, že jsem ve formě, abych limit zvládl. Musím se do toho dostat zpátky.“

Pistorius musí čas zaběhnout do koncem měsíce a zbývají mu už jen dvě možnosti. O víkendu startuje v New Yorku na Diamantové lize, poté ho čeká africký šampionát.

„V mém příštím závodě zaběhnu čas, který na limit bude stačit,“ slibuje Pistorius.

Hon na beznohého atleta Pistoriuse postrádá smysl, se zdravými by měl dál závodit
Hon na beznohého atleta Pistoriuse postrádá smysl, se zdravými by měl dál závodit

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud