30. srpna 2012 • 21:40

Veselý ovládl Diamantovou ligu, v Curychu kraloval v rekordu i Bolt

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český oštěpař Vítězslav Veselý poprvé v kariéře vyhrál Diamantovou ligu. Prvenství v seriálu udržel i přes čtvrté místo v Curychu za hod dlouhý 80,54 metru. Napodobil tak olympijskou vítězku Barboru Špotákovou, svou tréninkovou kolegyni ze skupiny Jana Železného, jíž stačí k celkovému triumfu už pouhá formální účast na závodu v Bruselu v příštím týdnu.



Veselému se v deštivém a chladném pořadí nedařilo a osmdesát metrů přehodil jedinkrát až v páté sérii. V celkovém hodnocení seriálu ho mohl předstihnout ještě Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja, který dnes ale nakonec skončil třetí za výkon 82,95 metru. Závod vyhrál Fin Tero Pitkämäki, jenž se v poslední sérii zlepšil na 85,27 metru, druhý byl další finský oštěpař Antti Ruuskanen (83,36).

Jamajský sprinter Usain Bolt, šestinásobný olympijský vítěz, vyhrál dvoustovku v rekordu mítinku 19,66 sekundy. Z pokusu o světový rekord v běhu na 800 m v nepříznivém počasí sešlo, olympijský vítěz David Rudisha z Keni naopak prohrál ve finiši s Mohammedem Ammanem z Etiopie. Ten doběhl v národním rekordu 1:42,53 minuty.

"Měl jsem unavené nohy, v takovém počasí neumím běhat rychle," prohlásil Rudisha, který měl k dispozici i vodiče, ale nebylo mu to nic platné. "Doufal jsem, že poběžím lépe, takže jsem samozřejmě docela zklamaný," řekl po posledním závodu sezony keňský půlkař, který vytvořil na olympiádě v Londýně světový rekord v sólozávodu časem 1:40,91.

V běhu na 100 metrů, který dnes nebyl součástí Diamantové ligy, ale měl skvělé obsazení, vyhrál stříbrný olympijský medailista Yohan Blake z Jamajky. Časomíra mu naměřila rekord mítinku 9,76 sekundy. Souboj o vítězství předčasně musel opustit Američan Tyson Gay po ulitém startu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud