15. listopadu 2012 • 14:50

Běžeckou šampionku zatkli kvůli znásilnění. A pak zjistili, že je muž

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Sport Magazín s laděním na hokejový šampionát: Dvojrozhovor Radka a Lea Gudasových
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takový příběh by nevymysleli ani filmaři v Bollywoodu. Bývalá indická běžecká šampionka z Asijských her 2006 byla nejdřív obviněna ze znásilnění. Při vyšetřování se však přišlo na to, že Pinki Pramaniková je ve skutečnosti muž!



Už když si v červnu policie došla pro úspěšnou indickou atletku, vznikl v druhé nejlidnatější zemi světa pořádný poprask. To hlavní však mělo teprve přijít.

Pinki Pramanikovou obvinila ze znásilnění její bývalá partnerka. Ta ovšem běžkyni označila za muže, který ji odepřel původně slíbované manželství.

Události pak nabraly nečekaný spád. Osmičlená lékařská komise potvrdila, že Pramanikovou je skutečně nutné považovat geneticky za muže. Na začátku týdne pak policie sportovkyni oficiálně obžalovala.

Pramaniková označila ukončené vyšetřování za obrovské spiknutí a tvrdí, že v lékařské zprávě je v rozporu s policejními závěry vyloučeno, že by mohla znásilnění spáchat.

Přiznala pouze, že v jejím těle se mohla vyskytovat zvýšené množství mužských hormonů. "Bylo to však následkem užívání léků v průběhu mé sportovní kariéry," uvedla Pramaniková.

Ve světě se v minulých letech nejvíc řešil případ Caster Semenyaové.  Po světovém šampionátu v Berlíně se objevila řada pochybností, zda zlatá medailistka v běhu na 800 metrů může závodit mezi ženami. Mezinárodní federace po několika měsících zkoumání jihoafrické atletce k tomu dala svolení.

Ani v Indii není případ Pramanikové ojedinělý. Na Asijských hrách přišla o stříbrnou medaili další běžkyně Santhi Soundarajanová, protože neprošla testem pohlaví.

Před Pramanikovou se však kromě ztráty sportovních vavřínů rýsuje ještě smutnější budoucnost. Nyní ji pravděpodobně čeká pobyt ve vězení.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud