19. prosince 2012 • 22:20

Báječný rok Špotákové. Zlato, vyznamenání i čekání na dítě

Autor: iSport.cz, pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VELKÁ FOTOGALERIE | Ať zazní zasloužený potlesk pro Sportovkyni roku! Oštěpařce Barboře Špotákové se letos povedlo prakticky všechno, na co sáhla. Obhájila olympijské zlato, ovládla i pořadí v prestižní Diamantové lize a celou sezonu prokazovala skvělou formu. Nakonec se dočkala i radostné události v osobním životě – v příštím roce si vyzkouší roli maminky. Projděte si měsíc po měsíci úspěšný rok atletické šampionky.



DUBEN
- Vrátila se z dvouměsíčního soustředění v Jihoafrické republice, které označila za nejlepší přípravu v kariéře. Vyhnuly se jí i tradiční problémy s achilovkou.

KVĚTEN
- Měsíc, který předznamenal úspěšnou obhajobu olympijského zlata. Do sezony vstoupila Špotáková druhým místem v úvodním závodu Diamantové ligy v Dauhá. Světová rekordmanka tam hodila 66,17 metru a prohrála jen s mistryní světa Marií Abakumovovou, která ji porazila o 69 centimetrů.
- Na ostravském mítinku Zlatá tretra porážku stejné soupeřce vrátila. Další dobrý závod předvedla česká oštěpařka v závodu Diamantové ligy v Římě, kde posunula vlastní letošní světové maximum na 68,65 metru.

Úspěšná spolupráce. Barbora Špotáková a Jan Železný na Julisce.Foto Michal Beránek (Sport)

ČERVEN
- Dobrou formu potvrdila na mítinku v New Yorku, kde si znovu vylepšila maximum až na 68,73 metru, i když prohrála s Jihoafričankou Sunette Viljoenovou. Oproti původním plánům se také rozhodla vynechat účast na mistrovství Evropy v Helsinkách, aby se mohla lépe soustředit na olympijské hry.

ČERVENEC
- V generálce na olympiádu skončila na mítinku v Londýně druhá výkonem 64,19 metru.

SRPEN
- Vrchol roku vyšel Špotákové na jedničku! Na olympiádě prošla suverénně kvalifikací a jediným hodem se dostala do finále. Poslala náčiní do vzdálenosti 66,19 metru a s přehledem splnila kvalifikační limit nastavený na 62 metrů. "Zatím je to až moc pohoda," rozebírala svoje pocity.
- I ve finálovém závodu předvedla neuvěřitelnou suverenitu. Zatímco před čtyřmi lety o vítězství rozhodla až posledním pokusem, tentokrát vedla od prvního hodu (66,90) a i ten by stačil s přehledem na vítězství. Ten nejdelší nakonec předvedla jednatřicetiletá světová rekordmanka ve čtvrté sérii (69,55 metru).
- Po návratu z olympiády si Špotáková odbyla premiéru v roli trenérky. Svou matku, která ji kdysi přivedla k atletice, koučovala na mistrovství Evropy veteránů v německé Žitavě. Výsledkem bylo šesté místo v kategorii nad 60 let za hod dlouhý 27,95 metru.
- Další úspěch přišel v Birminghamu. Špotáková tam vyhrála výkonem 66,08 metru a stala se podruhé v kariéře celkovou vítězkou Diamantové ligy.

ZÁŘÍ
- Při ojedinělém návratu k s

28. října převzala Barbora Špotáková státní vyznamenání od prezidenta Václava KlauseFoto Profimedia.cz
edmiboji vytvořila Špotáková nový osobní rekord, který má hodnotu 5880 bodů. Na mítinku Decastar v Talence obsadila šesté místo, dvě její soupeřky závod nedokončily.
- Jablonecká radnice oznámila, že na Nový rok Špotáková obdrží čestné občanství. Úspěšná atletka bude teprve čtvrtým oceněným občanem severočeského města za posledních 20 let a jedinou ženou, které se pocty dostalo.

ŘÍJEN
- V hlasování o nejlepší evropskou atletku uplynulé sezony skončila Špotáková třetí. Nejvíce bodů v anketě Evropské atletické asociace (EAA) získala britská vícebojařka Jessica Ennisová.
- U příležitosti státního svátku převzala Barbora Špotáková od prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy.

LISTOPAD
- Na domácí scéně zůstává Špotáková bez konkurence. Pošesté se stala českou Atletkou roku, anketě vládne nepřetržitě už od roku 2007.
- Dlouho se o tom mluvilo, 13. listopadu to Špotáková řekla oficiálně. Kvůli těhotenství se rozhodla přerušit kariéru. Potomek se jí má narodit začátkem příštího léta a k závodění by se oštěpařská stálice ráda vrátila v sezoně 2014.

Barbora Špotáková se právem raduje! V Londýně dokázala obhájit zlato z Pekingu
Barbora Špotáková se právem raduje! V Londýně dokázala obhájit zlato z Pekingu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud