8. července 2018 • 22:13

Senzační Malíková! Talent slaví další zlato. Chci se zapsat do historie, říká

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrtkařka Barbora Malíková si jde směle za svým cílem zapsat se do historie. Loňská dorostenecká světová šampionka v maďarském Györu vyhrála i mistrovství Evropy do 17 let. Závod na 400 metrů vyhrála v novém národním dorosteneckém rekordu 52,66 sekundy. Je to zároveň rekord MS a letošní nejlepší český čas mezi ženami. Sprinter Jiří Pechar získal bronz na dvoustovce.



Malíková o osm setin sekundy překonala svůj dosavadní nejlepší výkon z loňského dorosteneckého MS v Nairobi. Porazila stříbrnou Němku Scheppanovou a bronzovou Rusku Soldatovou, závodící jako nezávislá atletka.

„Jsem strašně unavená, ale taky šťastná,“ řekla Malíková v cíli pro web atletického svazu. „Očekávala jsem, že se to bude zrychlovat mnohem lépe, protože nohy nebolely tolik. Po třech náročných dnech v tom vedru to není moc dobré. Nohy bolely i tak. Chtěla jsem běžet na svůj osobák, nevěděla jsem, jak to půjde, jestli to vůbec půjde, bylo to náročné, ale vyšlo to.“

Malíková na sebe upozornila loňským suverénním vítězstvím v Nairobi, letos už zaběhla rychlou třístovku na Zlaté tretře a nedávno zlepšila také národní dorostenecký rekord na 800 metrů, kde je druhá v evropských tabulkách. Na čtvrtce kontinentální pořadí vede.

Stále teprve šestnáctiletá atletka Sokola Opava o sobě dala znovu vědět.
Stále teprve šestnáctiletá atletka Sokola Opava o sobě dala znovu vědět.

„Loňský závod v Keni se mi běžel mnohem lépe, neočekávalo se ode mě skoro nic, byly i pro mě přijatelnější podmínky,“ líčila Malíková, která ve finále běžela v ponožkách s pokémonem Pikachu.

„Na každou sezonu mám ponožky, které mi přinášejí štěstí. Když je špatné počasí nebo se mi neběží dobře, běžím v nich i v tretrách, asi mi pomohly,“ usmívala se Malíková.

Šestnáctiletá dívka na čtvrtce suverénně vládne českým tabulkám i v kategorii žen a časem 52,66 sekundy dokonce splnila ostrý limit pro účast na srpnovém mistrovství Evropy dospělých v Berlíně.

„Můj životní cíl je co nejvíce se zapsat do historie, uvidíme, jak to půjde,“ usmívá se Malíková.

Další medaili pro českou výpravu vybojoval sprinter Jiří Pechar, který skončil na dvoustovce třetí výkonem 21,31 sekundy. Už v semifinále překonal časem 21,23 sekundy národní dorostenecký rekord.

„Já jsem tomu nechtěl věřit. Na konci zatáčky jsem byl první. Pak mě doběhli oba Němci. Jsem nesmírně šťastný. Je to splněný sen,“ radoval se Pechar, který se jen pár desítek minut po bronzové dvoustovce představil také ve finále na 110 metrů překážek, kde mu výkon 13.97 stačil na šesté místo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud