19. července 2018 • 14:04

Český Bolt: Stromšíka vloni vyhodili z klubu, teď zaběhl úžasný rekord

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko má nového nejrychlejšího sprintera historie. Třiadvacetiletý Zdeněk Stromšík zaběhl ve středu na mítinku v Táboře stovku za 10,16 sekundy, čímž osm let starý výkon Jana Veleby překonal o masivních sedm setin. „Skoro jsem nespal, ale je dobré, když se člověk probudí a uvědomí si, že je to reálné,“ usmívá se muž, na kterého vloni na jaře nezbylo místo ve vrcholovém středisku na Olympu.



Jeho osud zásadně změnila jediná setinka. Před rokem v únoru mu právě tenhle titěrný kousek času scházel k nominaci na halové ME v Bělehradu. Sportovní centrum ministerstva vnitra Olymp mu pak dalo vědět, že s ním dál nepočítá.

„Nebylo to úplně ideální. Ačkoli jsem limit nezaběhnul, bylo nám přislíbeno, že mě v resortu podrží. Na druhý den už nám volali, že teda ne, že končím,“ vzpomíná Stromšík, jenže dostal novou šanci ve Vítkovicích. „Měl jsem měsíc, dva na vyřešení přesunu do Ostravy. Trenér všechno vybavil, takže jsem z toho nakonec vybruslil dobře. Byly tam tendence, že bych měl zkusit jezdit na bobech, ale naštěstí to dopadlo, jak to dopadlo.“

Byl to zádrhel v nadějné kariéře, v níž září například štafetové stříbro z mistrovství Evropy do 23 let před třemi lety. Ve Vítkovicích, kde v posledních letech vyrostl nejmodernější a nejkomplexnější atletický areál v republice, se Stromšík znovu rozletěl. Už v loni v létě posunul osobní rekord na velmi solidních 10,29 sekundy a po čtyřech letech znovu vyhrál mistrovství republiky. V zimě už zazářil parádním časem 6,60 sekundy na hladké šedesátce a dostal se na halové MS v Birminhgamu, kde si však v rozběhu obnovil zranění.

A v létě létá jako blesk. V červnu na mítinku v Brně dvakrát běžel pod hranicí 10,20 sekund, vždy ale s nedovolenou podporou větru. Ve středu v Táboře švihl v rozběhu čas 10,17, opět ale foukalo moc. Ve finálovém běhu to konečně klaplo. Stromšík vyhrál v regulérním čase 10,16, v přímém souboji porazil bývalého rekordmana Jana Velebu a také slovenský sprinterský zázrak Jána Volka, vloni stříbrného na HME v Bělehradě na šedesátce.

„Je to paráda. Já jsem si na český rekord věřil, ale že to bude 10,16, to bylo jako sen,“ užívá si Stromšík. „S větrem jsem počítal, v rozběhu jsem si nedával naději, že by to mohlo být regulérní. Po finále jsem si říkal: Fajn, zase bylo přes… Potom, když hlasatel řekl něco ve stylu: Dámy a pánové, mám pro vás dobrou zprávu, radost mohla propuknout…“

Stromšík předvedl v českých podmínkách podobný skok, jaký ukázal světu Usain Bolt na olympiádě v Pekingu. Ve sprintu se rekordy většinou posouvají po setinkách, Stromšík ale z bývalého rekordu Jana Veleby sebral hned sedm dílků.

„Z takových běhů si člověk skoro nic nepamatuje. Možná výstřel a posledních deset metrů, když jsem na hranici a dobíhám do cíle,“ vypráví Stromšík. „Posledních deset metrů jsem byl úplně vyřízený. Mohlo to dopadnout jako při halovém osobáku, kdy jsem se na konci zranil. Tak to bývá, že když se člověk přiblíží hranici možností, něco takového hrozí.“

Sezona je přitom těsně před svým vrcholem. Příští týden čeká Stromšíka kladenské mistrovství republiky a pár dní na to už poběží na evropském šampionátu v Berlíně.

Sprinter Zdeněk Stromšík vytvořil 18. července 2018 na Velké ceně Tábora český rekord v běhu na 100 metrů časem 10,16 sekundy.
Sprinter Zdeněk Stromšík vytvořil 18. července 2018 na Velké ceně Tábora český rekord v běhu na 100 metrů časem 10,16 sekundy.

„Rezerva tam asi je. V závěru jsem se dostal hodně pod tlak, protože mě stíhal Johny Volko. Hodně jsem zakřečil, myslím, že prostor pro zlepšení tam je,“ doufá Stromšík.

Svěřenec trenéra Jaroslava Vlčka je také esem silné sprinterské štafety, která letos útočí na jeden z nejstarších národních rekordů 38,82 sekundy, který vytvořila čtveřice Jaroslav Matoušek, Juraj Demeč, Jiří Kynos a Luděk Bohman v roce 1972 na olympiádě v Mnichově.

V květnu v Turnově se sestava s Pavlem Maslákem, Dominikem Záleským a Janem Velebou přiblížila k rekordnímu času výkonem 39,16 sekundy. A vysoké ambice platí i dál, přestože situaci zkomplikovalo Záleského svalové zranění na Odložilově memoriálu.

„Naštěstí nejsme v situaci, že by se nám po vypadnutí jednoho člověka štafeta zhroutila. Máme i Honzu Jirku. I kdyby se Dominik nedostal zpátky do formy, na český rekord pořád máme,“ věří Stromšík.

VÝVOJ ČESKÉHO REKORDU NA 100 METRŮ

10,16 Zdeněk Stromšík 18. července 2018 Tábor
10,23 Jan Veleba 3. července 2010 Pardubice
10,24 Ivan Šlehobr 21. června 1997 Jablone nad Nisou
10,25 František Ptáčník 17. června 1985 Fürth

EVROPSKÉ TABULKY 2018

1. Zharnel Huges (Brit.) 9,91
Jimmy Vicaut (Fr.) 9,91
3. Filippo Tortu (It.) 9,99
4. Jak Ali Harvey (Tur.) 9,99
5. Reece Prescod (Brit.) 10,04
20. ZDENĚK STROMŠÍK 10,16

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud