Martin Hašek
11. května 2022 • 10:35

Tretra má Afrického krále, věří si na Bolta: Jsem hladový po titulech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejnovější sprinterská senzace světové atletiky poběží 31. května na Zlaté tretře v Ostravě. Keňan Ferdinand Omanyala je díky sobotnímu běhu z Nairobi nejrychlejším mužem letošní sezony a už koncem té loňské zaběhl parádní africký rekord 9,77 sekundy. „Rekord mám, ale teď jsem hladový po titulech,“ slibuje před létem, v němž ho čeká mistrovství světa nebo Hry Commonwealthu.



Není to jen země vytrvalců. Keňa už má díky Juliovi Yegovi světového šampiona v oštěpu a teď se pyšní i esem v nejsledovanější atletické disciplíně. Ferdinand Omanyala má postavu, od níž byste maraton ani neočekávali. Je to svalnatý borec, jenž běhá jako dělová koule.

„Všechno je to v hlavě, protože v Keni je hodně talentu. Tohle je první věc, kterou jsem udělal. Změnil jsem nastavení své mysli, že to můžu dokázat, protože ti ostatní kluci jsou stejní jako my,“ říká Omanyala.

Šestadvacetiletý chlapík má v ruce už solidní argumenty, aby se před světovou špičkou nemusel stydět. Vloni na olympiádě v Tokiu sice ještě zůstal v semifinále, koncem sezony pak ale šokoval africkým rekordem 9,77 sekundy, jímž se stal osmým nejrychlejším mužem historie. V sobotu se na stadion Kasarani v Nairobi vrátil, aby při Kip Keino Classics rozpálil další parádní show.

Omanyala porazil nabité startovní pole v čele se stříbrným olympijským medailistou na stovce Fredem Kerlym a v cíli byl první v nejlepším světovém čase sezony 9,85 sekundy. Původně měl být na startu i překvapivý olympijský vítěz z Tokia Lamont Marcell Jacobs, na poslední chvíli se ale odhlásil kvůli střevním problémům.

„Slíbil jsem show a doručil jsem ji. Vždycky držím slovo. A tohle byl jen jeden závod, sezona je na začátku,“ hlásil Omanyala poté, co ho na stadionu Kasarani oslavovalo nadšené publikum, mezi nímž nechyběl keňský prezident Uhuru Kenyatta s první dámou Margaretou.

Ferdinand Omanyala má postavu, od níž byste maraton ani neočekávali
Ferdinand Omanyala má postavu, od níž byste maraton ani neočekávali

A mezi jeho další jeviště bude patřit i vítkovický stadion, kde mají sprinty slavnou tradici už z dob fenomenálního Usaina Bolta. A Omanyala nemá problém mluvit o tom, že by v budoucnu chtěl své časy dostat na dosah jeho světového rekordu na stovce 9,58 sekundy.

„Potřebuju své časy stlačit. Před dvěma týdny jsem běžel 9,98, dnes 9,85. Takže si to můžete spočítat: pod 9,80, pod 9,70, pod 9,60…“ chvástal se Keňan po svém sobotním triumfu v Nairobi.

Omanyala má za sebou dopingovou pauzu, v roce 2017 dostal čtrnáctiměsíční trest kvůli použití látky betamethason, kterou dostal údajně kvůli léčbě zranění zad. Teď má ale novou šanci. A ve zkráceném olympijském cyklu před Hrami v Paříži se může stát jedním z nových atletických hrdinů. Letos může zazářit na africkém šampionátu na Mauriciu, mistrovství světa v Eugene nebo Hrách Commontwealthu v Birminghamu.

Ještě předtím se na Zlaté tretře utká na stovce mimo jiné s Jihoafričanem Akani Simbinem, čtvrtým mužem olympiády v Tokiu. Sekundovat budou také čeští sprinteři Jan Veleba, Zdeněk Stromšík a Dominik Záleský.

Na osmistovku přijede na Zlatou tretru Polák Patryk Dobek, bronzový medailista z Tokia. Další hvězdou bude Nijel Amos z Botswany, stříbrný z OH 2012, finalista z OH v Tokiu a hlavně držitel třetího nejlepšího času historie 1:41,73.

Potvrzené hvězdy Zlaté tretry (31. května)

Ferdinand Omanyala (Keňa) 100 metrů
Patryk Dobek (Pol.) 800 metrů
Gianmarco Tamberi (It.) výška
Johannes Vetter (Něm.) oštěp
Miltiadis Tentoglou (Řec.) dálka
Joe Kovacs (USA) koule
Tom Walsh (N. Zél.) koule
Femke Bolová (Niz.) 300 metrů překážek
Christine Mbomová (Nam.) 200 metrů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud