26. května 2022 • 14:40

Na Zlaté tretře bude šest šampionů z Tokia. Představí se legenda Felixová

Autor: nit, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská vítězka na 100 metrů překážek, Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika, je poslední hvězdou na start Zlaté tretry Ostrava. Ta se na vítkovickém stadionu rozjede už v pondělí s šesti zlatými atlety z loňských olympijských her.



Organizátoři už v předstihu oznámili účast dalších dvou individuálních šampionů tokijské olympiády - italského výškaře Gianmarka Tamberiho a řeckého dálkaře Miltiadise Tentogloua. Štafetové zlato získaly v Tokiu na smíšené čtvrtce Polky Natalia Kaczmareková s Justynou Swietyovou-Erseticovou a na ženské čtvrtce legendární Američanka Allyson Felixová.

Camachová-Quinnová je olympijským rekordem 12,26 ze semifinále loňských Her na čtvrtém místě historických tabulek a letos zaběhla zatím nejrychlejší světový čas (12,39). Na startu bude i Američanka Nia Aliová, úřadující mistryně světa z roku 2019, a další top závodnice.

„Na sto metrů překážek se můžeme těšit na útok na rekord mítinku 12,55 Shariky Nelvisové z roku 2015,“ uvedl manažer Zlaté tretry Alfonz Juck. „Uvážíme-li, že na startu bude i bronzová z olympijských her Megan Tapperová a halová mistryně světa Cyrena Sambová-Mayelová, budou překážky sprinterským vrcholem tretry. To je výzva i pro českou jedničku Helenu Jiranovou.“

K hitům ostravského mítinku budou tradičně patřit i obě soutěže v oštěpu. Jakub Vadlejch se utká s mistrem světa Andersonem Petersem či Keshornem Walcottem. Barbora Špotáková a Nikola Ogrodníkovou vyzvou Saru Kolakovou či Marii Andrejczykovou.

„Těším se na skvělé oštěpy, i moji svěřenci jsou v kvalitní formě. Věřím, že jak chodili diváci na mě, budou chodit i na Vadlejcha,“ řekl světový rekordman a ředitel mítinku Jan Železný.

Předprodej vstupenek pokračuje, show začíná v pondělí od 17 hodin.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud