Marie Sehnálková
Premium
2. srpna 2023 • 16:40

Holuša o dopingu Keňanů: Nemají morální zásady, motivují je peníze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Keňští běžci naprosto dominují světu vytrvalostního běhu. Dlouhá léta platí za skromné dříče s talentem od boha. Jenže v poslední době jejich pověst značně utrpěla. Může za to celá řada dopingových trestů a obvinění. „Nemají takové morální zásady. V Keni zakázané látky s aplikací do žíly koupíte i běžně v lékárně,“ říká Jakub Holuša, běžecký trenér a český rekordman v běhu na 1500 metrů.



Na dlouhých tratích nemají Keňané konkurenci a sbírají jedno vítězství za druhým. Trénují většinou v nuzných podmínkách, ale o to víc chtějí uspět. Motivací pro ně není jen vítězství, ale taky touha vymanit se z chudoby. V řadě případů si k tomu bohužel dopomáhají i zakázanými látkami.

O dopingu se v posledních letech mluvilo hlavně v souvislosti s ruskými sportovci. Jak dlouho se tento problém týká Keni?
„Čísla v Keni jsou opravdu obrovská. Aktuálně má pozastavenou činnost 64 keňských sportovců. Více jich má už jen Rusko a Indie. Spousta dalších Keňanů je navíc stále ještě v probíhajícím vyšetřování. Čísla rostou hlavně kvůli tomu, že se v Keni začalo v posledních měsících více testovat. Antidoping tam dlouhá léta nefungoval tak jako v Evropě. Nově tam mají i speciální laboratoř, v které prověřují daleko víc vzorků než kdykoliv před tím. Není to tedy tak, že by v Keni před pěti lety zakázané látky nikdo nebral. Teď se ty lidi zkrátka jen daří chytat.“

Konkrétně v Rusku šlo o státem řízený doping. Tohle ale není případ Keni, že?
„Není. V Keni jde skutečně o rozhodnutí jednotlivců. V každém případě to ale vrhá negativní světlo i na zbytek místních sportovců, kteří zakázané látky neberou. Například Keňanka Faith Kipyegonová teď během 50 dnů pokořila tři světové rekordy. Ty rekordy, které překonala, byly v minulosti drženy běžkyněmi chycenými za doping. Samozřejmě existuje presumpce neviny, ale když víte

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud