11. srpna 2023 • 17:35

Úspěchy na ME juniorů slaví i sporťačka z ČT, medaile se nevešly do výtahu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bezprecedentních osm medailí přivezla atletická výprava z juniorského ME v Jeruzalémě. Největší úspěch za třicet let historie těchto šampionátů poslal český tým na třetí místo v pořadí národů. „Je to úžasný výsledek,“ hodnotil šéftrenér Pavel Sluka.



Do místnosti plné květin a šampaňského přišla početná skupinka s medailemi na krku.

„Druhá polovina se nevešla do výtahu,“ hlásili organizátoři.

Když dorazila druhá várka, před fotografy se tlačilo, včetně členů štafet, čtrnáct českých atletů. Takovouhle úrodu na kontinentálním šampionátu do dvaceti let česká atletika nepamatuje. Nejvíc jich zatím bylo v roce 1993, kdy se profilovala silná generace přelomu století. Dvě sprinterské medaile tehdy získala Hana Benešová, na půlce vyhrála Ludmila Formanová a bronz získal výškař Tomáš Janků.

„Já doufám, že se objevuje silná generace, která se pak objeví v seniorské reprezentaci, na to právě cílíme.  Je na trenérech a nás, abychom jim připravili podmínky a budili v nich motivaci pro vrcholový sport,“ hodnotil zázrak z Jeruzaléma šéftrenér Sluka.

Jasnou hvězdou týmu byla čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel. Osmnáctiletá dívka má tatínka z Angoly a maminku z Ruska, ale odmalička vyrůstá v Táboře. Ne červencovém mistrovství republiky právě ve svém městě senzačně porazila lepšící se Terezu Petržilkovou a s Ladou Vondrovou v juniorském rekordu 51,23 sekundy prohrála jen o desetinu. Teď má velké mládežnické zlato.

„Je výrazným typem v mládežnické kategorie, už našlápla mezi dospělé,“ řekl o ní Sluka. „Potenciál rozhodně má, teď bude na ní samotné a okolí, jak ji bude směřovat do dospělé reprezentace.“

Manuel příští týden poletí i na dospělý světový šampionát do Budapešti, kde je v pozice náhradnice do smíšené štafety. I když není vyloučeno, že se dostane i na start.

„Bude to v jednání skupiny trenérů, kteří mají na starosti štafety, a konečné rozhodnutí mi navrhne trenér štafety. Je třeba, aby viděla tu vrcholovou atletiku dospělých,“ líčí Sluka.

Další osobností týmu je stále teprve sedmnáctiletý půlkař Jakub Dudycha. Na svůj věk fyzicky výjimečně vyspělý běžec už vloni v Jeruzalémě vyhrál dorostenecké ME a teď na stejném místě zvítězil i mezi juniory.

„Obrovsky vylítl už vloni, letos to potvrzuje. Jsem zvědav, jak se bude vyvíjet dál,“ hodnotí Sluka. „V dospělé kategorii je to strašně nabité. Budu ho bedlivě sledovat a přát mu, aby se dostal mezi elitu.“

Třetí zlatou získala překvapivě steeplerka Karolína Jarošová, která ve svém zlatém závodě časem 10:04,57 překonala deset let starý juniorský národní rekord Anežky Drahotové.

V individuálních disciplínách stáli na stupních i stříbrný diskař Jan Svozil a bronzoví mílaři Natálie Millerová a Ondřej Gajdoš. Těsně pod nimi byl na čtvrtém místě ve vyrovnaném osobním rekordu ve výšce 215 centimetrů Tomas Järvinen, který se věnuje taky desetiboji. Je synem bývalého finského atleta Miky Järvinena, jenž v minulosti jako desetibojařský trenér pomáhal legendárnímu Tomáši Dvořákovi, a bývalé sedmibojařky Kateřiny Nekolné, dnešní sportovní reportérky České televize.

„Tomas Järvinen je taky výrazný typ. Trošku se potýká se zdravotními problémy. Jestli se vyřeší, tak to je další z těch našich výraznějších typů z mládeže, který by mohl pokračovat v dospělé atletice na vysoké úrovni. Uvidíme, jestli se bude soustředit na desetiboj. On je dobrý skoro na všechno,“ říká Sluka.

Medailové pořadí na MEJ
  zlato stříbro bronz
Německo 8 8 7
Švédsko 5 2 0
Česko 3 1 4
Velká Británie 2 4 4
Itálie 2 3 2

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud