Martin Hašek
29. července 2009 • 04:00

Šebrle trénuje podle devět let starého deníku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Roman Šebrle se ve snaze uspět na světovém šampionátu v Berlíně vrátil do minulosti. Do přípravného programu spolu se svým koučem Daliborem Kupkou zařadili zásady trenéra Zdeňka Váni. Cílem je získat zpátky rychlost a s ní na MS bojovat o medaili.



Desetibojařský velikán Roman Šebrle se ve čtyřiatřiceti letech odhodlal k zásadní změně. Ze své pracovny vytáhl devět let starý tréninkový deník, který ho pod vedením kouče Zdeňka Váni dovedl ke stříbrné olympijské medaili v Sydney, tehdy jeho prvnímu velkému úspěchu.

„Podle toho deníku jedu už od října. Dá se říct, že jsem lehce kopíroval styl pana Váni. Ten trénink ale výrazně modifikoval můj hlavní trenér Dála Kupka,“ vysvětluje Šebrle, který se ke starému tréninkovému programu vrátil proto, že ho znepokojoval výrazný pokles sprinterské rychlosti, díky které ve svých dobrých letech i v pozdějším věku pokládal základ úspěchů.

„Abych běhal stovku za jedenáct dvacet, to prostě nejde,“ vysvětluje Šebrle. „Tak jsem si říkal, že bych se mohl vrátit do doby, kdy jsme s panem Váňou dělali spíš rychlostní vytrvalost. Vždycky jsem si ho hodně vážil. Náhodou jsme se potkali a on říká: Už nejsi rychlý jako za mě, co? Řekl jsem mu: Trenére, já se trošku vrátím do těch vašich tréninků.“



Šebrle má v posledních letech nad svým tréninkem rád větší osobní kontrolu. Kupka zůstává jeho trenérem, ale posunul se víc do poradní role. Kouč má tak víc času věnovat se výchově mladých sprinterských talentů. O víkendu získali jeho svěřenci stříbrné medaile na ME do 19 let v juniorském národním rekordu.

TRÉNINKOVÝ DEN ROMANA ŠEBRLEHO
RÁNO
Rozklusání 1200 m, protažení, sprinterská abeceda, 3x100 m rovinky, 4x5 překážek na 5 kroků, rozcvičení, 4x30 m frekvenční běh, 2x2 překážky z bloku, 3x110m překážek z vysokého startu (12 překážek, 1m vysoké, mezera 8,20 m, v časech 15,40, 15,20 a 14,80 sekundy), 60 m (čas 6,70 sekundy), pauza 6 minut, 2x300 m s pauzou 8 minut (časy 38,50, 36,70 sekundy), hod diskem 10x z místa, 10x s otočkou.

ODPOLEDNE
Rozklusání, rozcvičení, 1x100 m rovinka, hod koulí 8x z místa, 15x se sunem, rychlý běh 15 sekund, 15 sekund odpočinek (to opakovat 6 minut), medicimbaly 150x.

„Roman cítil, že to chce zkusit. Hodnotím to pozitivně. Je zdravý,“ říká Kupka. „Je pravda, že jsem v téhle chvíli spíš konzultantem. Roman chtěl něco změnit. V něčem máme jiné názory, ale vycházíme perfektně. Pro mě je Roman nadčlověk. Má tolik zkušeností, že já se s ním nemůžu přít. Mám aspoň prostor věnovat se mladým.“

Česká trenérská škola změnila směr světového desetiboje. Zatímco dřív se trénovala spíš síla, Váňa se zaměřil na rychlost. Na tomto principu postavil svou kariéru už olympijský vítěz z roku 1992 Robert Změlík a pod Váňou se díky tomuto systému vypracovali Šebrle i Tomáš Dvořák.

„Byl jsem taky sprinter,“ vysvětluje Váňa. „Nám se to přes rychlost vyplatilo. Roman to může dělat znovu, ale musí víc odpočívat, než když byl mladý. Na druhou stranu není krajskej přeborník. Jágr na sobě taky musí hodně pracovat.“

Šebrle v posledních letech udělal ve svém tréninkovém programu změny. Jako svého mentora přijal bývalého desetibojaře Roberta Změlíka, který se stal také spolumajitelem jeho pražského RS Sport centra. Změlík pomáhal Šebrlemu i během klíčového závěrečného soustředění na mistrovství světa, které skončilo minulý týden v Nymburce.

„Oproti loňsku je na Romanovi vidět úplně jiná vnitřní energie,“ líčí Změlík. „Sám cítí, že je unaven, ale na tréninku to vidět není. Soustředění završil dvoustovkou za 21,8, v tyči jsme skákali na pěti metrech a oštěpem hodil 62 metrů. Ukazuje se, že i v únavě drží výkonnost, ke které směřujeme pro Berlín.“

Šebrle se v hlavní části přípravy nešetřil. Při neúčasti úřadujícího olympijského šampiona Bryana Claye, který kvůli zranění nenastoupil k americké kvalifi kaci, cítí na MS příležitost.

„Jsem unavenej jako pes, bolí mě nohy,“ povzdechl si Šebrle.
„Šel jsem do rizika, jel jsem naplno. Protože na mistrovství světa nebude Bryan, je docela velká šance.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud