25. října 2023 • 04:50

Top 10 boháčů z NBA: 30 milionů je už standard, Curry má jako první padesát

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo jsou největší boháči NBA?Kdo jsou největší boháči NBA?FOTO: koláž iSport.cz

    Zámořské palubovky mají zlaté dno, jak ukazuje finanční spirála, která se pod koši v NBA roztáčí rok od roku do závratnějších výšin. V právě startující sezoně si hned 44 borců vydělá víc než 30 milionů dolarů, nejlépe placený Steph Curry jako první v dějinách prolomí hranici 50 milionů dolarů za sezonu. Pro srovnání – nejlépe vydělávající hokejista v NHL Nathan MacKinnon bere roční plat 12,6 milionu dolarů. To je pouze o něco víc než průměrná gáže v NBA (10,8)…

  • Steve Balmer zbohatl jako šéf Microsoftu a se jměním přes 100 miliard dolarů je nejbohatším vlastníkem napříč severoamerickými kluby. Investice do často zraněného Kawhiho Leonarda mu však příliš nevychází, poslední dvě sezony se Clippers nedostali přes 1. kolo play off.

  • S Kawhim Leonardem oblékají už tři roky stejný dres a od dvou elitních křídel se čekali větší věci. Přes masivní investice však Clippers na první titul v dějinách klubu stále čekají a ani Paul George na tom nic nezměnil.

  • Řecký dříč a perfekcionista hrozil, že může z Milwaukee příští léto odejít, pokud nebude cítit od klubu touhu vyhrávat. Bucks ho ujistili trejdem pro Lillarda a Antetokounmpo s nimi podepsal novou smlouvu na tři roky a 186 milionů, jež ho v klubu udrží až do roku 2028.

  • Jeho přestupová sága hýbala přes léto ligou, nakonec od Portlandu nedostal trejd do Miami, který si přál, ale smutnit nemusí. Zahraje si po boku Giannise Antetokounmpa a poprvé v kariéře má reálnou šanci na titul. Teď se musí muž pro poslední střely a po Currym nejlepší skórer z dlouhé vzdálenosti ukázat.

  • Bývalý spoluhráč Tomáše Satoranského z Washingtonu zamířil v létě do Phoenixu, kde by si rád po dvou na své poměry podprůměrných sezonách vylepšil reputaci a sáhl si na titul.

  • Šablona „super max“ kontraktů staví hned tři hvězdy na bronzový stupínek. Začněme ligovým mistrem a MVP dvou z posledních tří sezon Nikolou Jokičem. Srb začíná první rok z pětileté smlouvy, v jehož poslední sezoně bude brát dokonce 62,8 milionů.

  • Brzy mu bude 39 let a kromě nadcházející sezony má hráčskou opci i na tu příští za 51,5 milionu. Ač v žebříčku basketbalových výdělků figuruje na dělené třetí příčce, celkově z hráčů NBA vydělává nejvíc (117 milionů dolarů), neboť 70 milionů inkasuje z reklamních smluv.

  • Kamerunský rodák a vládnoucí nejužitečnější hráč soutěže je v devětadvaceti letech pod smlouvou ve Philadelphii na další čtyři roky. Loni byl s průměrem 33,1 bodu na zápas nejlepším střelcem celé ligy.

  • Dohromady 130 milionů dolarů vyplatí Phoenix Suns svému hvězdnému triu Durant, Bradley Beal a Devin Booker. A pětatřicetiletý Durant, zřejmě nejlepší ryzí skórer v lize, z nich bere nejvíc.

  • Nejlepší trojkař v dějinách NBA a čtyřnásobný mistr ligy s Golden State Warriors vstupuje do druhého roku čtyřletého kontraktu na 215 milionů. Příští dvě sezony mu gáže ještě poroste, v sedmatřiceti bude brát dokonce 59,6 milionu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud