23. října 2013 • 15:15

Jak složit ženský tým na postup? Za milion korun a pozor na kačeny

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbaloví funkcionáři v Brně si vzali za svůj nezvyklý úkol. V srpnu si koupili licenci na ženskou 1. ligu, v září začali skládat tým a na konci sezony požadují slavit postup do nejvyšší soutěže. Co na tom, že v ní aktuálně figurují už tři družstva ze stejného města. Ten svůj, nazvaný SK Noem Arch Brno, by nejraději do tří let viděli v evropských soutěžích.



Už na zápasy druhé nejvyšší soutěže si tahle parta bere roztleskávačky. Hráčky mají svolení navštěvovat společenské akce sponzorů, aby byly na očích. SK Noem Arch to, podle slov svých činovníků, dělá ve snaze pozvednout basketbal z pozice sportu daleko za fotbalem a hokejem na úroveň show.

Trochu nečekaná vize ve městě, kde basketbal v podání týmu IMOS Brno už slavil tituly v Eurolize a v domácí soutěži, takže už prakticky není co vylepšovat. Ale nováček ji prezentuje jako svoji pevnou víru. V příštích pěti až šesti letech by rád hrál ve vlastní hale a s mládežnickou akademií za zády. Pokud možno taky v evropských pohárech.

„Před sezonou jsme se zúčastnili turnaje v Olomouci, kde vedle domácího družstva hrály ještě Ostrava a Pardubice. Turnaj jsme vyhráli a to nás utvrdilo v tom, že postupové ambice mít můžeme. Spodek ŽBL je na stejné úrovni jako vrch první ligy, kde jsme i my,“ soudí předseda týmu Petr Bažík.

Přitom v kompletním složení se nové družstvo, postavené na zelené louce, sešlo až zhruba před měsícem. Tehdy dorazila i největší posila Tamara Bajičová, střílející přes 23 bodů na zápas. Dále jsou v kádru například Martina Vyhňáková nebo sestry Šívrovy se zkušenostmi z euroligových Žabovřesk.

Funkcionáři klubu se netají tím, že by si na své soupisce uměli představit i brněnské a reprezentační legendy Hanu Horákovou nebo Ivanu Večeřovou, ty ale skončily s basketbalem. Aktuální posilou bude Tereza Hummlová (rovněž ex-Žabovřesky) a na trénincích se objevují někdejší reprezentantky Martina Bobrovská (za svobodna Greplová) a Andrea Samsonová. Další posílení je možné pro případnou baráž.

„Tvořit ženský tým je složité, protože ženské jsou, jak víme, kačeny. Pomlouvají se za zády a podobně. Chemie v našem družstvu je ale úplně jiná, v takové partě jako tady jsem ještě nehrála. Teoreticky je síla na postup velká,“ tvrdí Vyhňáková.

Do sezony s postupovým cílem plánuje klub vložit zhruba milion korun, koupit licenci na 1. ligu od Krnova přišlo na 150 tisíc. Družstvo má trenér Viktor Pruša s brněnských hráček a několika cizinek ze Srbska a Chorvatska. V tabulce je SK Noem Arch momentálně na druhém místě se stejnou bilancí pěti výher a jedné prohry jako Pardubice, které rovněž budou chtít hrát ve čtyřčlenné baráži o postup.

„Když jsem se před dvěma lety vracel z Vysočiny za basketbalem do Brna, úmyslně jsem si vzal nejhorší celek v kraji, Bílovice nad Svitavou. Ve spolupráci se Žabinami, které nám pustily několik hráček, jsme postoupili do 2. ligy,“ popsal předseda Bažík, kde má jeho současný projekt prapůvodní kořeny. Pak už zacílil na 1. ligu, potažmo postup do ŽBL.

Nový subjekt SK Noem Arch už bude mít s „Žabinami“ (IMOS Brno) spolupráci komplikovanější, protože jejich béčko, nazvané SŠMH Brno, může potkat v baráži o účast v nejvyšší soutěži. A to by bylo teprve vyvrcholení téhle hodně překotné sezony.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud