28. května 2014 • 22:11

Nymburk slaví jedenáctý titul v řadě, navíc bez jediné porážky

Autor: ČTK
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Nymburku pojedenácté za sebou získali český titul. Navíc poprvé v historii ovládli celou sezonu bez jediné ligové porážky, což se ještě žádnému týmu v NBL nepodařilo. Ve třetím finále play off Středočeši porazili Prostějov 97:63 a celou sérii vyhráli 3:0 na zápasy. Prostějov popáté za sebou skončil druhý. Nejužitečnějším hráčem finále byl vyhlášen nymburský pivot Rašid Mahalbašič.



"Vyhrát bez jediné porážky je hezký bonus. Nehledě na to, jaký je rozdíl mezi ekonomickými možnostmi Nymburku a zbytku ligy a kvalitou hráčů, tak nikdy není snadné neprohrát. I my měli několikrát namále, ve Svitavách jsme vyhráli až v prodloužení. Není to jednoduché za žádných okolností a můžeme na to být pyšní," řekl český reprezentant Jiří Welsch.

Zatímco v předchozích dvou finále dokázal Prostějov držet s favoritem krok celý poločas, tentokrát se mu to povedlo jen pět minut. Hostům, kterým znovu chyběl zraněný Radek Nečas, se nedařilo zastavit nymburský útok a domácí na útočné polovině zářili. Jen za poločas nastříleli 60 bodů, z toho 17 bodů dal aktivní Tre Simmons.

"Naděje plápolala první čtvrtinu, pak to vzal do své ruky Simmons. Pak už to bylo jako hrát proti zdi. Hrát s rozjetým Nymburkem je opravdu těžké," připustil prostějovský trenér Zbyněk Choleva.

Právě Simmonsova trojka společně s klaksonem na konci první čtvrtiny hodně nabourala morálku Prostějova a amerického ostrostřelce nažhavila. Simmons ve druhé čtvrtině vedl zdrcující nápor, vedle velmi dobré střelby navíc domácí i skvěle bránili. Hosté se na každý koš nadřeli, zatímco nymburští hráči rychlými brejky a trojkami získali už v první půli náskok 27 bodů.

"Nám se podařilo dobře začít, Tre přinesl velkou útočnou sílu a zlomil to. Tre už chce domů, takže tuto motivaci přetavil na hřiště. Je to náš útočný hráč číslo jedna a dnes to předvedl. Jeho výkon byl obdivuhodný," pochválil Simmonse Welsch.

Prostějov neměl fyzické ani psychické síly, aby se zápasem ještě něco udělal, ale hráči nic nevypustili a bojovali se soupeřem i sami se sebou. Frustrovaní vývojem však hosté podrážděně reagovali na výroky sudích, za což si Dušan Pandula vysloužil technickou chybu a vyfauloval se už v úvodu třetí čtvrtiny.

"Hodně mě mrzí, že se pachtíme celou sezonu, dostaneme se do finále a místo toho, abychom skákali radostí, tak jsme naštvaní z vysoké prohry. Přitom Nymburk je tým pro jinou soutěž. My s nimi možná můžeme uhrát jeden zápas, ale ne celou sérii," prohlásil Choleva.

Nymburk si bez problémů hlídal náskok, přestože ve hře protočil celý kádr a v útoku už se mu nedařilo tak jako v první půlce.

O vítězi nebylo pochyb a fanoušci začali oblékat mistrovská trička už v úvodu poslední čtvrtiny. Nad jejich hlavami se objevily cedulky s číslicí jedenáct a halou znělo skandování "Mistři, mistři".

Finále play off basketbalové ligy mužů - 3. zápas:

Nymburk - Prostějov 97:63 (25:18, 60:33, 82:54)
Nejvíce bodů: Simmons 19, Mahalbašič 17, Hruban 13 - Švrdlík 12, Slezák 11, Marko 10. Rozhodčí: Dolinek, Hruša, Hošek. Fauly: 20:26. Trestné hody: 29/23 - 16/11. Trojky: 10:6. Konečný stav série: 3:0.

Nejužitečnější hráč finále: Rašid Mahalbašič (Nymburk)

Basketbalisté Nymburku pojedenácté za sebou získali český titul. Navíc poprvé v historii ovládli celou sezonu bez jediné ligové porážky, což se ještě žádnému týmu v NBL nepodařilo
Basketbalisté Nymburku pojedenácté za sebou získali český titul. Navíc poprvé v historii ovládli celou sezonu bez jediné ligové porážky, což se ještě žádnému týmu v NBL nepodařilo

Články odjinud


Články odjinud