14. června 2016 • 09:11

Proti Golden State si málem v NBA zahrál i český obr. Houston chtěl získat Balvína

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna velice zajímavá podívaná byla nadosah pro české fanoušky během play off v basketbalové NBA. Na závěr základní části a následující vyřazovací boje se tým Houston Rockets pokoušel získat obrovitého (217 cm) Ondřeje Balvína, jednu z největších opor španělské Sevilly. Český kolos si tak málem zahrál proti Golden State Warriors, nejlepšímu celku zámořské soutěže posledních dvou let, který na úvod Houston hladce vyřadil.



Ondřej Balvín nebyl draftován, neobjevuje se mezi nejatraktivnějšími hvězdami reprezentace a zdaleka se o něm nemluvilo v souvislosti se vstupem do NBA tak často jako například o Tomáši Satoranském nebo znovu Janu Veselém, přesto se k NBA přiblížil zřejmě blíž než oba pilíře národního týmu zároveň.

„V dubnu k nám přišla konkrétní nabídka z Houstonu, který chtěl Ondřeje (Balvína) okamžitě přesunout do Ameriky. Už jsme se s ním v duchu pomalu loučili, protože ta nabídka byla opravdu velmi dobrá,“ prohlásil Fernando Moral, šéf basketbalové Sevilly, odkud už na špičkovou světovou úroveň vystoupal před lety Tomáš Satoranský, kolem něhož nyní krouží laso Washingtonu.

V jeho přípravě by odchod do NBA nebyl nijakým překvapením. Washington odchovance USK Praha draftoval, sleduje ho pečlivě, trenér se Satoranským osobně mluvil.

Ale Balvín?

Do loňska se v jeho souvislosti skloňovaly spíš evropské kluby. Dokonce ne vždycky se mu dařilo tak, aby si polepšil. Předloni měla být jeho novým útočištěm Gran Canaria, během této sezony už se mluvilo o Bayernu Mnichov. Určitý zájem prý prezentoval i CSKA Moskva, s nímž tak teoreticky Balvín mohl vyhrát Euroligu.

Ten kluk je na NBA připravený, řekl o něm lotyšský zázrak

Ovšem Houston za něho byl v dubnu podle basketbalových webů ochoten vysázet 300 tisíc eur, aby 13. nejužitečnějšího hráče španělské ACB ligy (a jednoho z nejlepších doskakovačů nejlepší evropské soutěže) dostal.

„Houston si to nakonec musel rozmyslet, proto z přestupu sešlo,“ myslí si Moral dodnes.

Ze zákulisí jde hlas, že obr, jemuž unikla nominace na minulé mistrovství Evropy a jistý nemá ani start v letošní olympijské kvalifikaci, se o NBA v létě pokusí naplno. Například skrz předvedení svých schopností v Letní lize.

Jednu výbornou referenci má od objevu NBA, lotyšského zázraku Kristapse Porzingise. Ten se po sezoně vrátil do Španělska a sledoval zápas Sevilly, za kterou sám hrával, proti Realu Madrid. Balvín dal ten den 20 bodů, když neminul střelu z pole, a přidal sedm doskoků.

„Ten kluk je připraven na NBA,“ řekl nato Porzingis obdivně. Zařadil se tak k těm, které zaujalo Balvínovo čtení hry, přestože nepatří mezi dynamické pohyblivé centry. „Zesílil, našel své místo na hřišti. Do NBA mu teď chybí hodně málo,“ tvrdí mladý Lotyš.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud