26. dubna 2017 • 18:48

Basketbalistky USK Praha nadále vládnou! Slaví sedmý titul v řadě

Autor: ivp, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly sedmý ligový titul v řadě a celkově jedenáctý. Ve třetím finálovém utkání ŽBL porazily doma Hradec Králové 88:42 a celou sérii ovládly 3:0. Čtvrtý celek Evropské ligy prodloužil neporazitelnost v české lize na 113 zápasů, přemožitele nenašel od dubna 2013.



„Tohle se prostě neomrzí,“ radoval se generální manažer Marek Kučera, když včera basketbalistky pražského týmu završily další jízdu za korunou pro české mistryně. Jejich vláda už dávno přesáhla řádné prezidentské období – v letošní lize vyhrály všech 31 zápasů, protáhly sérii neporazitelnosti v domácí lize na 113 zápasů a nedaly šanci ani Hradci Králové, které vždy ve finále sestřelily 3:0 na zápasy. Byl to jejich sedmý titul v řadě!

„Je to náš splněný úkol,“ usmála se proto trenérka Natália Hejková.

I proto, že jinak atak na další senzaci ve Final Four Euroligy skončil „až“ čtvrtou příčkou. A i proto, že parta v tomto složení končí. Hvězdná rozehrávačka Laia Palauová se po boku dětí s transparenty „Thank you Laia“ loučila po čtyřech letech v Praze s krhavýma očima a šutérka Sonja Petrovičová zase přišla kvůli zranění na speciální děkovačku až po konci utkání v džínách.

I na ni přesto čekal v hledišti transparent: 5 – Naša Srca, we will miss you.

„Laiu nikdo nenahradí, taková hráčka v Evropě prostě neexistuje. Podobně jako Sonja. To jsou dvě hráčky, které se u nás dostaly na vrchol a až tady v Praze se z nich staly top hvězdy. Ty nám budou určitě chybět,“ věděla Hejková. Zatímco Palauová si chce od vrcholového basketbalu odpočinout a zřejmě zamíří do Austrálie, Petrovičovou zlákala nabídka jiného evropského velkoklubu.

USK Praha slaví, basketbalistky získaly sedmý titul v řadě!
USK Praha slaví, basketbalistky získaly sedmý titul v řadě!

„Sonja bude pokračovat ve vrcholovém basketu, ale my jsme nedokázaly být tak bohatí jako jiné týmy,“ přiznala Hejková a Kučera doplnil: „Mám nějaké tušení, kam půjde, šuškandou se to povídá, ale to je otázka na ní. My to oficiálně nevíme.“

Poslední, kdo pak jistojistě míří pryč je i Lotyška Anete Šteinbergaová a smlouvu nemá ani Candice Dupreeová. „Tým bude obměněný a podstatně mladší. Uvidíme, jak to dopadne. Už máme některé hráčky vyhlédnuté, ale zatím to neprozradím. Nebude to tak hvězdný tým a ambice asi nebudou tak vysoké jako dosud, kdy jsme se drželi na špici Evropy, ale určitě postavíme konkurenceschopný výběr,“ vzkázala přesto Hejková.

Všechny Češky či Španělka Marta Xargayová totiž zůstávají a na dobré cestě se zdá být i jednání s americko-českou pivotkou Kiou Vaughnovou. „Marta určitě platí. Kia měla teď roční smlouvu a nějak to diskutujeme. Pevně věřím, že to dopadne. V průběhu měsíce tak budeme schopní tým oznámit, jak bude příští sezonu vypadat,“ řekl Kučera s tím, že rozpočet zůstane podobný. „S tímhle problém nemáme,“ doplnil generální manažer týmu.

Tak, aby dominance USK Praha v české soutěži dál pokračovala. Tak aby po sedmém titulu v řadě přišel co možná i osmý. Což bude pro Hejkovou s novým výběrem teprve výzva. „Já mám ale ráda výzvy a práci s mladými hráčkami. Tým sice nebude tak zkušený, ale bude plný elánu,“ dodala.

Finále ligy basketbalistek - 3. zápas:

USK Praha - Hradec Králové 88:42 (22:11, 44:23, 72:34)

Nejvíce bodů: Kateřina Elhotová 23, Vyoralová 13, Vaughnová 12 - Effangová 11, Hartigová 9, Buraová 6. Fauly: 22:18. Trestné hody: 11/10 - 19/15. Trojky: 10:3. Doskoky: 45:30. Konečný stav série: 3:0.

Konečné pořadí ŽBL: 1. USK Praha, 2. Hradec Králové, 3. KP Brno, 4. Nymburk, 5. Slavia Praha, 6. Handicap Brno, 7. Trutnov, 8. Karlovy Vary, 9. Ostrava, 10. Slovanka MB, 11. Strakonice, 12. Technic Brno.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud