Jan Jaroch
Premium
7. října 2021 • 17:40

Syn legendy v Česku. Kouč Repeša (29) o talentech i cíli: Nepracuji pro peníze

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jméno Jasmin Repeša, to je na evropských basketbalových palubovkách pojem. Šedesátiletý chorvatský kouč vyhrál téměř vše, co se dá. V Česku už čtvrtým rokem buduje vlastní kariéru jeho devětadvacetiletý syn Dino Repeša. Tři roky u USK Praha zakončil titulem pro nejlepšího kouče Kooperativa NBL, od nové sezony vládne lavičce ambiciózních Pardubic. A rád by šel ve stopách slavného táty.



Možná by měl v devětadvaceti letech tenhle kdysi nadějný chorvatský reprezentant ještě sám hrát basketbal. Vždyť je stejně starý jako jeho první rozehrávač v Pardubicích Tomáš Vyoral. Jenže Repešové jsou především skvělí trenéři a Dino se rozhodl pro tuhle dráhu už ve dvaceti. S mladým týmem USK ukázal talent, basketbalové Pardubice hodlá dostat i na mapu Evropy. O tom všem vyprávěl velmi dobrou češtinou.

USK razí filozofii výchovy mladých, Pardubice mají ambici být jedním ze tří nejlepších týmů v Česku. Je pro vás nové angažmá velkou změnou?
„Prvně bych chtěl poděkovat managementu USK, že mi dal šanci. Bylo mi 25 let a oni ze mě udělali hlavního trenéra. Byl to pro ně obrovský risk, ale myslím, že se vyplatil a udělali jsme dobrou práci. První cíl USK je zlepšovat mladé hráče, neměli jsme velký tlak na výsledky. Jsem velmi spokojený, že se Jakub Tůma dostal do Nymburku, který hraje evropské poháry. Ondra Sehnal odešel do Braunschweigu, Patrick Samoura hrál skvěle a dostal se do NCAA. Dostali jsme pár hráčů do lepších týmů, což je v USK možná ještě důležitější než samotné výsledky. Tady v Pardubicích to je jiné. Na zápasy je větší tlak, potřebujeme výsledky.“

Váš odchod z Folimanky byl překvapením. Co vás k němu vedlo?
„Je škoda, že tým, který působí v metropoli, nehraje evropské poháry. Praha potřebuje tým v Evropě stejně jako Spartu nebo Slavii ve fotbale. Mým hlavním motivem byla ambice hrát víc než domácí ligu. V Pardubicích není situace po covidu taky nejjednodušší, musíme si počkat na lepší dny, nedělat riskantní ekonomické transfery. Ale management Beksy chce hrát evropské poháry, před dvěma lety se málem dostali do Ligy mistrů. Je to tým, který se chce prosadit v Evropě, což pro mě bylo důležité.“

Český mužský basketbal prožívá skvělé roky, kvalifikoval se na olympiádu v Tokiu, na posledním MS skončil šestý. Zvedá se jeho kredit v Evropě?
„Určitě. Jsem v kontaktu s trenéry v Chorvatsku, Srbsku i jinde a je to z nich cítit. Kvalifikovali jste se na olympiádu, to třeba Srbsko ani Chorvatsko nedokázaly. Klobouk dolů před českým basketem a Ronenem Ginzburgem. Český basket jde rok od roku nahoru a myslím, že příští rok bude Eurobasket v Praze opravdovým šlágrem.“

V Česku se dlouho tradovalo, že pokud chce basketbalista prorazit, musí brzy odejít do ciziny. Tak jako Satoranský, Veselý či Welsch. Mění se to?
„Beru Kooperativa NBL jako velmi dobrou ligu. Je v ní

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud