4. července 2022 • 10:19

16 let čekání. Basketbalisté o ukončení série, Litva s tvrdým jádrem v zádech

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězství proti Bosně a Hercegovině 93:81 je výrazně přiblížilo postupu do další fáze kvalifikace mistrovství světa 2023. Čeští basketbalisté přesto odletěli k závěrečnému zápasu skupiny do Litvy s vysokým cílem. „Je to náš věčný evergreen posledních let, asi by to ani nebylo ono, kdybychom se s Litvou zase nepotkali. Chceme to konečně protrhnout a konečně tady vyhrát,“ burcoval tým kapitán Vojtěch Hruban. Bitva v Klajpedě startuje v 18.30 (živě ČT sport).



Reprezentace se poprvé od loňské olympiády může v kvalifikačním okně spolehnout i na esa Tomáše Satoranského či Ondřeje Balvína. V pátek to dvanáctibodovou prohrou odnesla nebezpečná Bosna a Hercegovina. Odplata za úvodní porážku ze Sarajeva se zdařila, parta Ronena Ginzburga si v tabulce vylepšila bilanci na dvě výhry a tři porážky.

Pokud by Češi vyhráli minimálně o 14 bodů, automaticky by měli zajištěn postup ze skupiny. Tento cíl těsně unikl, tragédii z toho nikdo nedělal.

„Stejně jedeme do Litvy pro výhru, nic jiného nebereme. Nejen vzhledem k postupu do další fáze, ale i případnému postupu přímo na mistrovství světa. Výhra je prostě potřeba. Kdybychom postoupili s bilancí 2:4, tak to by byl asi konec,“ upozornil Vojtěch Hruban.

Na půdě prvního týmu tabulky se bude hrát o potřebný bodový zisk před případnými duely v další fázi s Francií, Černou Horou a Maďarskem.

Ale pozor! Pokud Češi prohrají, budou muset spoléhat, aby zároveň Bulharsko nevyhrálo v Bosně a Hercegovině o tři až pět bodů. „Na prohru se nikdo nekouká, chceme vyhrát a do další skupiny jít s tím, že máme lepší vzájemný zápas s Bosnou i Litvou. A potom situace ve skupině nebude špatná,“ kalkuloval Hruban.

Na vítězství nad Litvou čeká česká reprezentace od 27. srpna 2006, kdy uspěla v přípravě v Opavě 85:79. Následovalo devět proher včetně té podzimní 66:74. Z NBA aktuálně Litva disponuje jen hráčem Orlanda Ignasem Brazdeikisem.

„Chybí jim spousta hráčů, bude to pro nás hůř čitelný tým, protože dost hráčů ani neznáme. Jsou z domácí ligy. Ale je to Litva, která má krabici s hráči, ve které může hrabat, dost hlubokou. Má spoustu hráčů, kteří hrají v dobrých ligách a pro nároďák jsou přínosem. Ale myslím, že největší jména chybí, takže je úplně ideální čas na to je porazit,“ prohlásil nymburský střelec.

V přístavním městě Klajpeda se očekává hlučná atmosféra, která doprovodí duel aktuálně nejlepších dvou týmů tabulky. „Prostředí bude zase bouřlivé. Myslím, že tady bude spousta stejných fanoušků, protože Litva jich má spoustu a s týmem cestují nejen po Litvě, ale i po světě. Tvrdé jádro tady určitě bude,“ nepochyboval kapitán Hruban.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud