František Prachař
4. dubna 2012 • 15:19

Konečný jde do boje! Titul může sloužit jako letenka i šek na miliony

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podobně jako Bob Dylan ve svém hitu klepe na nebeskou bránu. Pokud boxer Lukáš Konečný zítra v Brně porazí Francouze Salima Larbiho a získá jako první Čech v historii titul profesionálního mistra světa, přiblíží se hvězdám svého sportu. Pás šampiona WBO ve váze do 69,8 kg může sloužit jako letenka do USA mezi elitu i jako šek na miliony eur.



O titul mistra světa boxoval už v roce 2008, zítra si to zopakuje. Vedle toho byl šampionem Evropy i Evropské unie. Lukáš Konečný je už pět let stabilním členem nejužší špičky. Největší hvězdy ho však rovněž považují za soupeře, se kterým se nevyplatí bojovat.

Bijec z Ústí nad Labem je totiž velmi nebezpečný a jeho německá stáj SES nenabízí takové peníze. Kombinace, která ve sportu spojeném se zákulisními tahanicemi nestojí za risk. Místo milionů dolarů či eur se pohybuje české eso v řádech několika milionů korun.

Tato situace se však může už zítra změnit. Konečný se v brněnské hale Vodova utká se Salimem Larbim z Francie o prozatímní světový titul WBO ve váze do 69,8 kg. Když vyhraje, což by coby favorit s kurzem na vítězství 1,15:1 měl, dostane se do nejužší špičky a vzroste jeho cena.

„Tenhle titul by mi otevřel dveře úplně všude. V ringu půjde o mou perspektivu,“ tuší 33letý boxer s bilancí 47 výher, 3 prohry. „Zatím jsem pro soupeře hrozba, která jim nic moc nepřináší.

Proto se mnou dle mého odmítl odvetu Dzinziruk,“ připomíná Ukrajince, s nímž před čtyřmi lety prohrál svůj první boj o pás šampiona, a loni z dalšího souboje sešlo kvůli údajnému zranění soka. „S pásem WBO bych naopak byl zajímavý pro všechny.“

Co to konkrétně znamená? Svět profi boxu uznává čtyři hlavní organizace - WBC, WBA, IBF a WBO. Každá má svého šampiona, kteří již se mezi sebou mohou utkat. Konečný by tak například dostal šanci bojovat i v USA s tamními hvězdami Cottem, Alvarezem či Bundragem.

Pokud se nyní mluví o tom, že česká jednička dostává za duel půl až jeden milion korun, s titulem by mohla inkasovat stejnou částku v dolarech či eurech - tedy až pětadvacetkrát víc. V jeho váze do 69,8 kg navíc boxují i současné hvězdy Floyd Mayweather Junior a Manny Pacquiao.

„Ti jsou sice zatím mimo realitu, ale když budu mít titul a oni ne, budu pro ně varianta. Je to o domluvě manažerů. Průšvih je, že si uvědomuju, co vše můžu získat, proti Larbimu jsem jasný favorit.

Aktéři zápasu o titul světového boxerského šampiona ve střední vázeFoto ČTK

Když prohraju, všechno padne a budu přemýšlet o ukončení kariéry,“ uvádí Konečný. Ví totiž, že bez cenného pásu je pro špičku jen regionální boxer malého významu.

Zároveň přiznává, že před podobnými úvahami musí svou roli potvrdit. Pokud porazí Larbiho, měl by se podle pravidel do 90 dní utkat s posledním šampionem WBO Zaurbekem Bajsangurovem.

S Rusem přitom plánoval duel už na 10. března, ale sok odřekl kvůli zranění. Titul uvolnil, ale stále je v žebříčku WBO veden jako jednička, která má právo kdykoliv o ztracenou pozici bojovat.

„Pokud teď porazím Larbiho, budu se cítit jako mistr světa. Chtěl jsem Dzinziruka i Bajsangurova, tedy ty nejlepší. Kohokoliv. Jeden odmítl, druhý se zranil.

Ten pás teď prostě může být v mých rukách. Udělal jsem všechno pro to, abych dostal šanci, a ve čtvrtek ji využiju,“ dodává Konečný.

Šťastný vítěz s pás
Šťastný vítěz s pás

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud