Romana Barboříková
24. května 2021 • 09:00

Blázen! Brutální vrchol Zoncolan vyjel dvakrát. Jako poděkování parťákovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mnohé ještě teď zabolí nohy, když si vzpomenou, jak v sobotu museli vyjet na neskutečně náročný Monte Zoncolan. Jednou to všem stačilo. I když není to vlastně pravda. George Bennett vyjel část brutálního kopce dvakrát. Chtěl tím poděkovat týmovému parťákovi za to, jak se kvůli němu obětoval v denním úniku, což Bennett nedokázal přetavit v úspěch. Kolegovi se tak snažil pomoci, aby stihl časový limit a nemusel Giro opustit.



Etapu na ikonické stoupání Monte Zoncolan na Giro d´Italia sice v sobotu vyhrál Lorenzo Fortunato a svůj náskok v celkové klasifikaci navýšil Egan Bernal. Etapa však měla i jiné hrdiny. Šlo o závodníky týmu Jumbo-Visma. Edoardo Affini se společně s Georgem Bennettem dostal do denního úniku. V něm byl Novozélanďan Bennett hlavním favoritem na prvenství po očistci na Zoncolanu.

Affini se během téměř dvousetkilometrové štreky vydal prakticky ze všech sil, aby pomohl týmovému parťákovi získat co největší náskok na Benala a spol., aby měl šanci na ovládnutí etapy.

Egan Bernal si upevnil na Giru vedení
Egan Bernal si upevnil na Giru vedení

Chvílemi bylo opravdu vidět, jak se mu šlapání na špici už dost zajídá, výraz v jeho tváři hovořil za vše. Ale šlapal dál. Na začátku stoupání na Zoncolan už snahu vzdal, teď už to bylo na jeho lídrovi. Jenže už v úvodu kopce bylo vidět, že to nebude Bennettův den. Do cíle dojel až sedmý, z hlavního pole ho předjeli Bernal se Simonem Yatesem.

„Velký obdiv tomuto vlčákovi Edoardovi Affinimu za to, že včera dokázal táhnout únik po celý den. Nakonec byl vypráskaný tak, že mu už nezbylo moc, aby vyjel závěrečné stoupání. Do konce života budu mít noční můry z toho, že bych měl jet 200 kilomerů na plný plyn v protivětru,“ napsal v neděli ráno na Instagram Bennett.

Aby se svému kolegovi odvděčil, udělal něco, co je opravdovým gestem přátelství. Když se stejnou cestou, kterou vyjel nahoru, vracel po dokončení etapy dolů k týmovému autobusu, aby si dal teplou sprchu, potkal cestou svého parťáka. On ho však neminul a nepokračoval dolů. V pláštěnce, s ručníkem kolem krku se otočil a Affiniho doprovodil na vrchol stoupání. Nejbrutálnější část kopce si tedy během hodiny vyjel hned dvakrát! Tento okamžik zachytil fotograf Jered Gruber, který poté snímek publikoval na sociálních sítích. Affini etapu dokončil se ztrátou 24:33 minuty na vítěze.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud