Romana Barboříková
22. května 2023 • 13:40

Turbulentní Giro: covid, pády, zkrácená etapa, převlékání. Až teď se rozhodne

Vstoupit do diskuse
0
  • Co nabídlo Giro di Italia před posledním týdnem, v němž se rozhodne?Co nabídlo Giro di Italia před posledním týdnem, v němž se rozhodne?FOTO: Koláž iSport.cz

    Před startem Gira d´Italia se mluvilo o dvou hlavních favoritech Remcu Evenepoelovi a Primoži Rogličovi. Případně že někdo třetí může překvapit. Že do tohoto plánu zasadí nejtěžší ránu covid, s tím už v dnešní době nikdo moc nepočítal. A přece se stalo. Evenepoel už celý uplynulý týden sledoval etapy doma v televizi. Co všechno bylo k vidění?

  • Nečekaní majitelé maglia rosa

    Jeho kariéra už čítá pěknou řádku let. Geraint Thomas je i vítězem Tour de France z roku 2018. Ale růžový dres minulé úterý oblékl vůbec poprvé. Hlavně díky excelentnímu výkonu ve druhé časovce. Když pak Remco Evenepoel odevzdal pozitivní test na koronavirus, spadl mu tento poklad nečekaně do klína. Stejně neočekávaně o něj ale v sobotu v „přejezdové“ etapě přišel, když peloton nechal úniku až příliš velký náskok a Bruno Armirail v cíli ještě chvíli nechápal, co se to přihodilo. Francouz z týmu Groupama-FDJ v růžovém nastoupí i v úterý. Nejspíš naposled.

    Bruno Armirail se raduje ze zisku růžového dresu na Giru Bruno Armirail se raduje ze zisku růžového dresu na GiruFoto ČTK / AP / Gian Mattia D'Alberto

  • Covid dál úřaduje

    Zdálo se, že už nepatří mezi velké problémy dnešní společnosti a ani cyklistiky. Dokud nevyřadil hlavního favorita Evenepoela. Řeč je o covidu, který se začátkem minulého týdne postaral o pořádné protřídění pelotonu, zejména pak týmu Soudal-Quick Step. Kvůli této nemoci museli Giro opustit také Josef Černý a Jan Hirt a belgická stáj pokračuje už jen ve třech mužích. Velkou událostí byl také středeční pád hned několika favoritů. Nejhůř ho odnesl Tao Geoghegan Hart, jenž si zlomil levou kyčel. Přidejte k tomu další pády a nemoci a rázem je peloton menší hned o 45 jezdců!

    Tým Soudal-Quick Step ve volném dni Gira d'Italia Tým Soudal-Quick Step ve volném dni Gira d'ItaliaFoto Profimedia.cz

  • Počasí jako v Itálii? To nechcete

    Při Giru závodníci počítají s tím, že jakmile dorazí do Alp, čekají je tam nízké teploty. Jenže letos to neplatí jen o horách. Ošklivé počasí, do kterého byste normálně cyklistu nevyhnali, bylo až do tohoto víkendu téměř na denním pořádku. Kvůli velké zimě a vytrvalému dešti sáhli pořadatelé v pátek ke kroku, jenž dělají velmi neradi. Etapu do Švýcarska zkrátili ze 199 na necelých 75 kilometrů. Jezdci, kteří to prosazovali, si pak slízli solidní porci kritiky. Když Geraint Thomas dostal dotaz na to, proč ji nejeli celou a že v 80. a 90. letech se to nestávalo, jen se pousmál a odvětil: „Tehdy se děly jiné věci, které se dnes už nedějí.“

    Pelotonu komplikuje život chladné počasí Pelotonu komplikuje život chladné počasíFoto ČTK / AP / Jean-Christophe Bott

  • Rozhodne až poslední týden

    Odstoupení Evenepoela a děsivé počasí způsobilo, že o celkový triumf se začne pořádně bojovat až v posledním týdnu. V tom jsou jako obvykle na programu nejtěžší horské etapy, letos včetně horské časovky. Hned zítra to vypukne v dvousetkilometrové etapě s dojezdem na vrchol Monte Bondone, v pátek je v itineráři lahůdka Tre Cime a v sobotu chronometr s převýšením 1050 m na trase 18,6 km. V růžovém je sice Armirail, hlavními protagonisty bitvy o Nekonečnou trofej jsou však Primož Roglič, Thomas a Joao Almeida, všichni i skvělí časovkáři.

    Favorit Gira Primož Roglič Favorit Gira Primož RogličFoto ČTK / AP / Gian Mattia D'Alberto

  • V úterý na Giru

    16. etapa: Sabbio Chiese-Monte Bondone (203 km)

    • horská
    • náročnost: *****
    • start: 10.50
    • PP Eurosport 1

     

    Giro v číslech

    14. etapa (Sierre - Cassano Magnago, 193 km): 1. Denz (Něm./BORA-hansgrohe), 4:37:30, 2. Gee (Kan./Israel-Premier Tech), 3. Bettiol (It./EF Education-EasyPost) oba stejný čas, 4. Rex (Belg./Intermarché-Circus-Wanty), 5. Ballerini (It./Soudal-Quick-Step) oba -1, 6. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo) -4, ...100. K. VACEK (Corratec-Selle Italia) -21:11.

    15. etapa (Seregno - Bergamo, 195 km): 1. McNulty (USA/UAE Team Emirates) 5:13:39, 2. Healy (Ir./EF Education-EasyPost), 3. Frigo (It./Israel-Premier Tech) oba stejný čas, 4. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 5. Rubio (Kol./Movistar) oba -1:51, 6. Velasco (It./Astana-Kazachstán) -2:26, ...94. K. VACEK -20:50.

    Průběžné pořadí: 1. Armirail (Fr./Groupama-FDJ) 61:38:06, 2. Thomas (Brit./Ineos-Grenadiers) -1:08, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:10, 4. Almeida (Portug./UAE Emirates) -1:30, 5. Leknessund (Nor./DSM) -1:50, 6. Caruso (It./Bahrain-Victorious) -2:36, ...91. K. VACEK -2:10:26.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud