29. června 2013 • 17:24

Masakr na začátek! Hromadný pád v první etapě Tour odnesl i Sagan

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | V korsickém Porto-Vecchiu v sobotu odstartoval jubilejní stý ročník legendární Tour de France. V závěru první etapy přišel také první ošklivý hromadný pád, do kterého se přimotal i slovenský cyklista Peter Sagan. Do žlutého trikotu se oblékne německý cyklista Marcel Kittel, který nejlépe zvládl závěrečný spurt.



Dojez ovládly zmatky, když se v cílové rovince zasekl autobus jednoho z týmů. Zhruba pět kilometrů před cílem pak došlo k hromadnému pádu, který zbrzdil mnoho adeptů na úvodní vítězství.

Na zemi skončil slovenský rychlík Peter Sagan, zastaven byl britský šampion Mark Cavendish a Němec André Greipel, jenž se vyhnul pádu, měl krátce poté defekt.

VIDEO | Podívejte se na ošklivou nehodu pět kilometrů před cílem


Do nehody se zapletl také Španěl Alberto Contador, jemuž na Tour pomáhá Roman Kreuziger, a hrozilo, že ztratí důležité sekundy, protože k incidentu nedošlo v ochranné tříkilometrové zóně.

Organizátoři se však nakonec rozhodli po zmatcích s cílem udělit všem stejný čas.

Pochroumal se i Contador

Kreuziger dojel na 26. místě v hlavní skupině, Contador však dorazil později v potrhaném oblečení a s bolestivě naraženým levým ramenem.

"Alberto skončil na zemi a jeho přesný stav neznáme," uvedl bezprostředně po skončení etapy jeden ze sportovních ředitelů týmu Saxo-Tinkoff Fabrizio Guidi.

Ošklivě sedřený Tony Martin po hromadném pádu v první etapě Tour de France
Ošklivě sedřený Tony Martin po hromadném pádu v první etapě Tour de France

Dvojnásobný vítěz závodu by podle všeho neměl mít nic zlomeného. "Bolí to. Dáme na to led. Tour je Tour, nikdy nevíte, co se stane," řekl Contador.

Hůře dopadl dvojnásobný mistr světa v časovce Tony Martin. Německý cyklista si sice nic nezlomil, má však hlubokou tržnou ránu na lokti, otřes mozku, pohmožděnou plíci a hrozí mu, že z Tour bude muset odstoupit. Definitivně se rozhodne až v neděli ráno.

Pětadvacetiletý Kittel si pro své první vítězství na Tour dojel před Norem Alexanderem Kristoffem a devatenáctiletým Nizozemcem Dannym van Poppelem.

"Nemám slov, jsem strašně šťastný. Tohle je s přehledem nejkrásnější den mého života. Doufám, že usnu," uvedl Kittel, jenž před dvěma lety vyhrál jednu etapu na Vueltě.

Cyklistický závod Tour de France - 1. etapa Porto-Vecchio - Bastia (213 km):
1. Kittel (Něm./Argos-Shimano) 4:56:52, 2. Kristoff (Nor./Kaťuša), 3. Van Poppel (Niz./Vacansoleil-DCM), 4. Millar (Brit./Garmin-Sharp), 5. Trentin (It./Omega Pharma-Quickstep), 6. Dumoulin (Fr./AG2R-La Mondiale), 7. Henderson (N. Zél./Lotto-Belisol), 8. Roelandts (Belg./Lotto-Belisol), 9. Rojas (Šp./Movistar), 10. Boeckmans (Belg./Vacansoleil-DCM), ...26. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni stejný čas.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud