6. července 2016 • 17:27

Van Avermaet dotáhl únik a vede Tour de France o pět minut

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Belgický cyklista Greg van Avermaet vyhrál po úniku kopcovitou pátou etapu a v čele Tour de France vystřídal Slováka Petera Sagana. Favorité ztratili zhruba pět minut. S odstupem 5:18 minuty protnul cíl v lyžařském středisku Le Lioran Roman Kreuziger a v průběžném pořadí klesl ze šestého místa na osmnácté.



Van Avermaet využil k útoku hned první kopcovitý profil etapy. Po čtyřech těsných spurtech v předchozích dnech předvedl jednatřicetiletý člen týmu BMC velké sólo, když zaútočil 17 km před cílem, a vyhrál o dvě a půl minuty před krajanem Thomasem de Gendtem z Lotto Soudal.

"Mám ten nejkrásnější trikot na světě. Je to poprvé a možná i naposledy, takže si užiju každičkou chvilku. Je to pro mě nejhezčí okamžik kariéry," radoval se Van Avermaet, jenž od začátku patřil do devítičlenné skupiny uprchlíků. Etapu na Tour vyhrál podruhé v kariéře, loni ve spurtu v Rodezu porazil Sagana.

Peloton dovedl do cíle Polák Rafal Majka z týmu Tinkoffu, jehož lídr Alberto Contador ztratil další vteřiny. Dvojnásobného šampiona Tour v předchozích dnech zbrzdily pády, dnes v horách opět nepotvrdil roli jednoho z favoritů. Contadorův odstup na žlutý dres činí už 6:38 minuty.

Kreuziger ztrácí na Van Avermaeta 5:28 minuty, od druhého Francouze Juliana Alaphilippea ho však dělí pouze 17 sekund. "První střední masív ve Francii potvrdil, že může být velmi nepříjemný. Naše taktika byla mít někoho v úniku, abychom nemuseli vzadu tahat, což se nám povedlo s Rafou. Bylo dobré, že jsme mohli sedět v popředí pelotonu. Sky a následně Movistar stanovily v závěru poměrně ostré tempo, ale Van Avermaeta už dotáhnout nemohly," popsal Kreuziger.

Jízdu belgického vítěze označil za neuvěřitelnou. "Nepovedlo se nám vyhrát etapu, přišli jsme o žlutý dres, to není nejveselejší. Ale Peter (Sagan) udržel zelený trikot, takže aspoň to. Alberto (Contador) asi ještě není v pořádku z pádů, trošku zase ztratil, ale ne až tak moc. S mojí formou můžu být spokojený, v závěru mě tým stáhnul k Albertovi, takže mě mrzí, že jsem nemohl držet přední pozice," dodal Kreuziger.

Jeho krajané Petr Vakoč z Etixxu a Jan Bárta z Bory Argon ztratili přes 23 minut. Po dnešní etapě dlouhé 216 km do Le Lioranu z Limoges přijde ve čtvrtek znovu šance pro spurtéry, poslední před Pyrenejemi. Rovinatý úsek z Arpajon-sur-C?re do Montaubanu měří 190 km.

Cyklistický závod Tour de France - 5. etapa: Limoges - Le Lioran (216 km):
1. Van Avermaet (Belg./BMC) 5:31:36, 2. De Gendt (Belg./Lotto) -2:34, 3. Majka (Pol./Tinkoff), 4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) oba -5:04, 5. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step), 6. Huzarski (Pol./Bora Argon), 7. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step), 8. Yates (Brit./Orica), 9. Froome (Brit./Sky), 10. Van Garderen (USA/BMC) všichni -5:07, ...25. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -5:18, 95. Bárta (ČR/Bora Argon) -23:45, 143. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -25:14.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet 25:34:46, 2. Alaphilippe -5:11, 3. Valverde (Šp./Movistar) -5:13, 4. Rodríguez -5:14, 5. Froome, 6. Barguil (Fr./Giant), 7. Quintana (Kol./Movistar), 8. Aru (It./Astana), 9. Rolland (Fr./Cannondale), 10. Martin všichni -5:17, ...18. Kreuziger -5:28, 137. Bárta -32:19, 152. Vakoč -34:35.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud