12. července 2016 • 17:15

Tour de France: Sagan vyspurtoval druhé místo, vyhrál Matthews

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Australský cyklista Michael Matthews vybojoval ve spurtu desáté etapy premiérový triumf na Tour de France. V závěrečném souboji šestičlenné skupiny uprchlíků porazil slovenskou hvězdu Petera Sagana, který získal zpět vedení v bodovací soutěži. Český jezdec Roman Kreuziger se stále drží v průběžném pořadí na dvanácté příčce.



Žlutý trikot udržel Chris Froome, který dojel v hlavním pelotonu společně se všemi favority s odstupem více než devíti a půl minuty za vítězem. Před krajanem Adamem Yatesem dál vede o 16 sekund. Sagan v zeleném dresu vystřídal britského spurtera Marka Cavendishe , vítěze tří letošních etap, který tentokrát zůstal v pelotonu.

V hlavní skupině dojeli i všichni tři Češi Roman Kreuziger (60.), Jan Bárta (88.) a Petr Vakoč (89.). Kreuziger je v průběžném pořadí dál dvanáctý se ztrátou 1:16 na Froomea.

"Je to splněný sen. Zvlášť po tom těžkém pádu v loňské třetí etapě, tohle byl super den," radoval se v cíli pětadvacetiletý jezdec stáje Orica, jenž vloni musel kvůli zlomeným žebrům ze soutěže odstoupit. V roce 2014 Matthews o premiérovou účast na Tour přišel kvůli zraněním z tréninku.

"I letos už mám za sebou dva pády. Skoro jsem to už vzdával, myslel jsem, že Tour de France zkrátka pro mě není," přiznal Australan, jenž díky dnešnímu triumfu zkompletoval sbírku etapových prvenství v závodech Grand Tour. Na Giru vyhrál dvakrát, na Vueltě třikrát.

Matthews byl ve skupině, která vyrazila do úniku brzy po startu na území Andorry ve 24 kilometrů dlouhém stoupání na nejvyšší vrchol letošního ročníku, 2408 metrů vysoký Port d'Envalira. Vzhledem k tomu, že všichni kandidáti na celkové prvenství v Tour zůstali pohromadě, peloton ve zbývající rovinaté části trati uprchlíky nestíhal.

Ve středu cyklisty čeká jen mírně zvlněná 162,5 kilometru dlouhá jedenáctá etapa. V její první polovině jezdci absolvují dvě kratší stoupání s vrchařskými prémiemi čtvrté kategorie, dojezd by měl nabídnout další příležitost spurterům.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 10. etapa: Escaldes-Engordany - Revel (197 km):
1. Matthews (Austr./Orica) 4:22:38, 2. P. Sagan (SR/Tinkoff), 3. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 4. Van Avermaet (Belg./BMC), 5. Dumoulin (Fr./AG2R) všichni stejný čas, 6. Impey (JAR/Orica) -2, 7. Durbridge (Austr./Orica) -1:10, 8. Caruso (It./BMC) -3:01, 9. Izagirre (Šp./Movistar), 10. Gallopin (Fr./Lotto) oba -3:10, ...60. Kreuziger (ČR/Tinkoff), 88. Bárta (ČR/Bora-Argon), 89. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) všichni -9:39.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 49:08:20, 2. Yates (Brit./Orica) -16, 3. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -19, 4. Quintana (Kol./Movistar) -23, 5. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -37, 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 7. Bardet (Fr./AG2R), 8. Henao (Kol./Sky) všichni -44, 9. Meintjes (JAR/Lampre) -55, 10. Valverde (Šp./Movistar) -1:01, ...12. Kreuziger -1:16, 101. Bárta -1:25:19, 141. Vakoč -1:44:03.

Vše o Tour de France čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud