5. prosince 2017 • 10:56

Sagana z Tour neměli vyloučit, uznala UCI. Důkaz se objevil pozdě

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trojnásobný mistr světa Peter Sagan a Mezinárodní cyklistická unie UCI urovnali těsně před slyšením před sportovním arbitrážním soudem CAS svůj spor kvůli vyloučení slovenského jezdce z letošní Tour de France. Oznámila to Saganova stáj Bora-hansgrohe na sociálních sítích a přehodnocení postoje potvrdila i UCI.



Sagan byl v červenci vyloučen ze slavného závodu po čtvrté etapě poté, co byl označen za viníka pádu Marka Cavendishe v závěrečném spurtérském souboji. Britský jezdec skončil v bariéře a se zlomenou lopatkou musel z Tour odstoupit. Obě strany se nyní shodly na tom, že šlo o nešťastnou a neúmyslnou nehodu.

"Minulost je zapomenuta. Jde o to zlepšit náš sport do budoucna. Jsem rád, že můj případ povede k pozitivnímu vývoji, protože je důležité rozhodovat férově a srozumitelně, i když jsou někdy emoce hodně vypjaté," uvedl Sagan.

Slovenský cyklista dostal po dojezdu nejprve penalizaci 30 sekund, ale následně byl diskvalifikován. Přišel tak mimo jiné o šanci vyhrát pošesté za sebou bodovací soutěž. Stáj Bora-hansgrohe se proti vyloučení okamžitě odvolala k UCI i CAS, ale neuspěla. Dnes se měl CAS sporem zabývat znovu na základě nových důkazů.

"Po zvážení všech materiálů předložených CAS včetně videa, které nebylo v době, kdy jury Sagana diskvalifikovala, k dispozici, se všechny strany shodly na tom, že pád byl nešťastný a neúmyslný incident. Komisaři za daných okolností rozhodli, jak nejlépe mohli," uvedla Bora-hansgrohe v prohlášení.

Do budoucna UCI počítá s tím, že jury bude mít při závodech World Tour k dispozici dalšího experta. Ten se bude zabývat rozborem videozáznamů ze sporných situací.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud