20. července 2018 • 22:11

Saganův finiš na Tour? Neuvěřitelný, smekli soupeři. On popsal taktiku

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po třech neuvěřitelně náročných horských etapách, během kterých z letošní Tour de France odstoupila celá řada sprinterů, čekala cyklisty oddychová rovinatá trasa. V té ukázal nejvíc síly slovenský jezdec Peter Sagan, který se jen letos radoval ze své třetí výhry. „Dnes to pro nás byla zlatá etapa. Je fantastické, že jsem vyhrál už potřetí a je i skvělé, že jsme měli etapu na zotavení. Byla to trasa přímo odpočinková,“ neskrýval nadšení. Za závěrečnou jízdu ho pochválili i soupeři, které ve spurtu porazil.



Extrémní výšlapy, vedro a v nohou již několik stovek kilometrů. Poslední tři etapy na Tour de France závodníky značně potrápily, sebraly jim zbytky sil. Jenže druhý den se museli oklepat a na kolo nasednout znovu. Organizátoři jim však udělali radost tím, že do 13. etapy vybrali rovinatou trasu. A právě v ní znovu dominoval Peter Sagan, který si dospurtoval pro své letos třetí vítězství. „V cíli to pro mě bylo velmi hezké vítězství, musím poděkovat týmovým kolegům, předvedli znovu skvělou práci,“ řekl.

Svůj sprint vyhrál v souboji s dalšími silnými spurtery Alexandrem Kristoffem a Arnaudem Démarem. Přesto, že vyjížděl zezadu, dokázal oba předjet. „Začal jsem spurtovat trochu moc pozdě, někdy 300 metrů před cílem a vyrážel jsem zezadu. Mou taktikou bylo zůstat na Kristoffově kole, proto jsem jel přímo za ním posledních 500 metrů,“ vysvětlil Sagan.

VIDEO: Podívejte se na poslední kilometr 13. etapy:

Přímo za ním dojel norský závodník Alexander Kristoff, který etapu na Tour vyhrál naposledy v roce 2014. „Čekal jsem, až začne Démare spurtovat a snažil jsem se držet tempo až do cíle, Peter byl ale rychlejší. Do cíle jsem si musel pomoci sám a povedlo se mi najít dobré místo, ale nestačilo to,“ kroutil hlavou.

Na svou třetí výhru tak bude muset ještě počkat, svému soupeři v zeleném trikotu však stihl složit poklonu. „Snažil jsem se držet Sagana za sebou, ale on je neuvěřitelný. Stejně jako dnes mě překonal už mnohokrát, takže jsem z toho trochu zklamaný,“ přiznal.

Podobné pocity zažíval i Arnaud Démare, který se spurtem začal, nakonec však skončil třetí. „Je zvláštní, že jsem dnes sprintoval jako blázen, když jsme včera trpěli na Alpe d’Huez. Dnes jsme byli silní, ale překonali nás ti silnější.“

Peter Sagan zaútočil zezadu a vítězstvím si pojistil vedení v bodovací soutěži.
Peter Sagan zaútočil zezadu a vítězstvím si pojistil vedení v bodovací soutěži.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud