19. července 2018 • 21:00

Drsná etapa na Tour kosila sprintery. Bylo to jen o přežití, řekl 109. Sagan

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

V boji o zelený trikot na Tour de France už Peterovi Saganovi nezbyl téměř žádný soupeř. Brutální výšlap na Alpe d’Huez pořádně potrápil všechny sprintery, ze závodu odstoupilo šest jezdců, dva nestihli časový limit a Rigobertu Urán ho vzdal ještě před startem. „Zelený trikot pro mě není už o počítání bodů, ale o tom zůstat zdravý,“ řekl v cíli Sagan, který způsobil už před startem poprask oznámením o krachu vztahu s jeho manželkou. I jeho dvanáctá etapa pořádně potrápila, dlouho se potácel na chvostu závodu, nakonec ale zvládl zabrat a dojel na 109. místě. Stejné štěstí ale neměl mimo jiné ani jeho největší rival Fernando Gaviria.



Brutální, zbytečně těžká, kdo teď bude sprintovat? Podobné zprávy se začaly rojit napříč sociálními sítěmi. Shodovaly se v jednom. Dvanáctá etapa Tour de France sice prověřila připravenost vrchařů, ale zbytečně zkosila celou řadu sprinterů. Sagan , Kristoff, Démare, Degenkolb,… O moc víc jich na Tour nezůstalo. „Tohle byl opravdu těžký den, nemůžu si vybavit žádnou podobnou etapu. Bylo to pro mě o přežití tří brutálních stoupání. Bylo to náročné pro všechny, ale zvládl jsem to a jsem v pohodě,“ kroutil hlavou v cíli Sagan.

Hůř na tom ale byli jeho sprintérští rivalové. Extrémní výšlap vzdal předem Rigoberto Urán, který byl potlučený z předchozí havárie, v průběhu etapy pak pomalu odpadl vítěz dvou etap Dylan Groenewegen, Tonny Gallopin, další vítěz dvou etap a hlavní Saganův rival Fernando Gaviria, Rick Zabel, André Greipel a Marcel Sieberg. Časový limit pak nezvládl Dmitrij Gruzdev a Rein Taaramäe, který po dojetí do cíle neskrýval slzy zklamání.

VIDEO: Rein Taaramäe v slzách, nestihl časový limit:

Konec svých soupeřů mrzel i samotného Sagana. „Je mi hrozně moc líto Gavirii, Greipela a Groenewegena, ale bylo to hodně těžké i pro mě. Zítra by měl být sprint, ale o několik sprinterů chudší. Bude těžké udržet závod pod kontrolou,“ vzkázal.

Sagan, který v noci před dvanáctou etapou na svém Facebooku oznámil rozvod s manželkou, očekává, že nebude mít lehký ani zbytek závodu. „Tour končí až v Paříži a do té doby ze sebe musíme dostat maximum a bojovat, když se naskytne jakákoliv šance. Horko a rychlé tempo závodu to ale znesnadňují,“ uvědumuje si.

Podobný názor na dvanáctou etapu má i sportovní ředitel stáje BORA-hansgrohe Patxi Vila. „Tohle byla jedna z nejtěžších horských etap Tour, jakou jsem kdy viděl. Nebylo to jen o těžkém stoupání, závod se změnil v hotovou válku, všichni hrozně trpěli,“ řekl .

Ze závodu odstoupil i André Greipel. Ten den předem očekával, že bude výšlap na Alpe d’Huez extrémně náročný. „Můžeme jít prosím do Pyrenejí a přeskočit zítřejší etapu?“ žertoval na twitteru. Sám však určitě netušil, že bude trasa natolik náročná, že ji nezvládne a bude muset skončit.

„Poslední tři dny pro mě byly příliš těžké. Věděl jsem, že to bude další těžký den v sedle. Jen jsem doufal, že peloton na první stoupání nebude tak spěchat, ale bohužel se to nepovedlo. Cítil jsem brzo, že to bude můj konec na Tour. Někteří by možná zvolili možnost držet se týmového vozu, ale pokud to nezvládnu sám, tak se radši vrátím domů. Nejsem smutný. Jsem realista a fér sportovec,“ řekl po závodu na stránky své stáje Lotto Soudal.

Podobné pocity měl ze svého konce i Dylan Groenewegen, kterému se letos podařilo vyhrát dvě etapy: „Když se ohlédnu, tak to byl skvělý závod, podařilo se mi i vyhrát. Teď je čas dát svému tělu po havárii odpočinek.“

Geraint Thomas si druhým triumfem za sebou upevnil průběžné vedení na Tour de France
Geraint Thomas si druhým triumfem za sebou upevnil průběžné vedení na Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud