14. července 2019 • 21:15

Jihoafričan zase září na Tour. Konečně jsem vyhrál i etapu, slzel Impey

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V roce 2013 se stal historicky prvním Afričanem, který kdy na Tour de France oblékl žlutý trikot. Letos Daryl Impey přidal další milník. Dokázal vybojovat své vůbec první etapové prvenství na „Staré dámě“ a navíc se stal po dlouhých dvanácti letech dalším Jihoafričanem, kterému se to podařilo. „Je to fantastické! Je to sen. Na téhle úrovni je těžké vyhrávat,“ prozradil čtyřiatřicetiletý cyklista.



Pro Jihoafrickou republiku před sedmi lety vybojoval cenný triumf, když se stal vůbec prvním Afričanem, který na Tour de France jel ve žlutém trikotu pro lídra závodu. Sám přiznává, že tehdy cyklistou žila téměř celé země. „Když jsem se tehdy vrátil z Tour domů, všichni tím žili. Všichni chodili ve žlutém, někteří třeba i do práce,“ vzpomínal s úsměvem na rtech.

Držitel žlutého trikotu byl ve výhodě i během samotného závodu. Jenže jak i prozradil, že úspěch je pomíjivý i tam. „Žlutý dres každý vnímá. Když jsem v něm jel, fanoušci mě neustále pobízeli, poháněli. Jenže když jsem pak o něj přišel, už si na mě ani nevzpomněli,“ vyprávěl.

Teď se mu po sedmi letech podařil další velký krok. Dokázal ovládnout devátou etapu a navíc byl v cíli patnáct dlouhých minut před pelotonem. „Z hlediska Tour de France to pro mě znamená docela dost. Etapové vítězství bylo něco, co mi chybělo. V uplynulých letech jsem pár úniků udělal a dnes jsem konečně vyhrál, navíc na Den Bastily,“ přiznal.

A jeho dojetí bylo patrné, po dojezdu se totiž neubránil slzám. „Dlouho jsem nebyl takhle emotivní. Myslím, že posledním Jihoafričanem, který vyhrál etapu na Tour de France, byl Robert Hunter v roce 2007. Je to kouzelné vítězství,“ rozplýval se Impey nad svou výhrou.

Ve finálovém spurtu měl v patách Teisje Benoota, toho ale nechal za sebou s přehledem. „Měl jsem štěstí, že jsem našel správný krok. Dobře jsme spolupracovali. Jsem rád, že jsem měl na konci dobré nohy, abych dokázal porazit Benoota,“ dodal na závěr.

Daryl Impey slaví na pódiu triumf v deváté etapě Tour de France
Daryl Impey slaví na pódiu triumf v deváté etapě Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud