14. července 2019 • 17:50

Impey vyhrál svou první etapu Tour, ve žlutém zůstává Alaphilippe

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poklidnou devátou etapu Tour de France vyhrál jako druhý Jihoafričan v historii Daryl Impey. Favorité na celkový triumf dnes odpočívali a dojeli až šestnáct a půl minuty po skupince uprchlíků, žlutý trikot lídra uhájil ve státní svátek domácí cyklista Julian Alaphilippe.



Impey ve finiši porazil Belgičana Tiesje Benoota a na Tour se dočkal v 34 letech a při sedmé účasti prvního individuálního triumfu. Před šesti lety byl členem vítězného týmu v časovce. Impey i Benoot byli součástí patnáctičlenné skupiny uprchlíků, kterým peloton dovolil komfortní náskok přes čtvrt hodiny.

Nikdo z nich totiž nepatřil mezi favority na celkové prvenství, ti dojeli pohromadě do cíle v Brioude až o 16:25 minuty později. Alaphilippe dál vede o 23 sekund před Italem Guiluem Cicconem, třetí je další Francouz Thibaut Pinot. Roman Kreuziger nechyběl v hlavním balíku a celkově je nadále pětadvacátý s odstupem tři a půl minuty na Alaphilippea.

Impey v cíli hrdě ukázal na jihoafrickou vlajku na dresu. "Jediným byl zatím Robert Hunter v roce 2007," připomněl dosavadní jediný triumf svých krajanů. "V posledních letech jsem byl párkrát v úniku, vítězství mi ale chybělo. Konečně, navíc v den dobytí Bastily, to vyšlo. Splnil se mi sen, protože vyhrát na téhle úrovni je hrozně těžké," dodal.

V sanitce dnes skončila Tour pro Itala Alessandra De Marchiho z týmu CCC, jenž měl brzy po startu těžký pád a dlouho ležel bez hnutí obličejem na chodníku. Byl při vědomí, ale z čela mu tekla krev.

V pondělí před prvním volným dnem čeká peloton ještě rovinatá etapa dlouhá 217,5 km ze Saint-Flour do Albi.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 9. etapa (St. Étienne - Brioude, 170,5 km):
1. Impey (JAR/Mitchelton-Scott) 4:03:12, 2. Benoot (Belg./Lotto-Soudal) stejný čas, 3. Tratnik (Slovin./Bahrajn-Merida), 4. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale), 5. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) všichni -10, 6. Roche (Ir./Sunweb) -14, 7. Soler (Šp./Movistar) -21, 8. García (Šp./Bahrajn-Merida), 9. Clarke (Austr./EF Education First) oba -1:50, 10. Delaplace (Fr./Arkéa-Samsic) -2:42, ...52. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -16:25.

Průběžné pořadí:
1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 38:37:36, 2. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -23, 3. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -53, 4. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -1:10, 5. Thomas (Brit./Ineos) -1:12, 6. Bernal (Kol./Ineos) -1:16, 7. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:27, 8. Urán (Kol./EF Education First) -1:38, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -1:42, 10. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:45, ...25. Kreuziger -3:28.

9. etapaFoto letour.fr

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud