4. září 2020 • 10:40

Češi na Tour: čekání na další týdny. Raboň věří ve velké věci od Hirta

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při pohledu na dosavadní výsledky Romana Kreuzigera a Jana Hirta na letošní Tour de France zrovna českému fanouškovi srdce neplesá. Ale zatím není třeba panikařit. Oba totiž odjížděli do Francie s tím, že první týden bude na rozjetí, doléčení bolístek a jejich chvíle pak mohou přijít později. Navíc, jak sami předem avizovali, ani jeden z nich letos necílí na celkové pořadí, ale spíš na etapový úspěch.



„Teď jsme byli vzadu kolem Domenika Pozzoviva a posledních třicet pět kilometrů jsme měli pošetřit co nejvíc sil bylo možné. Pořád to není ideální, ale kilometr po kilometru se to zlepšuje. V šesté etapě jsem se cítil líp, neměl jsem takovou bolest nohou. Takže doufejme, že je to nastartované správným směrem a pak po dni volna se budu moct ve druhém a třetím týdnu ukázat vepředu,“ hlásil Kreuziger po čtvrteční etapě, v níž dojel víc než 26 minut za vítězem a na lídra Tour ztrácí už přes hodinu.

Tour de France dnes: 7. etapa ONLINE zde »

O něco lépe na tom byl ve čtvrtek už i Hirt, který za vítězem zaostal o téměř 11 minut. Bolavé zápěstí, které si přivezl jako následek pádu při Tour de´l Ain začátkem srpna, se postupně zlepšuje, zatím ale ne natolik, aby se už v prvním týdnu zapojil do bojů o etapy. „Ještě to je brzo,“ řekl České televizi. Ostatně i na Giru d´Italia jeho chvíle přišly vždy až v posledním týdnu.

Roman Kreuziger jede jubilejní desátou Tour de France
Roman Kreuziger jede jubilejní desátou Tour de France

V lepší zítřky českých závodníků věří i bývalý profesionál František Raboň. „Z dvojice našich teď očekávám velké věci spíš od Honzy Hirta, protože u něj je to stoprocentně jenom o tom, že čeká, až se mu tělo a ruka dají dohromady. A myslím, že by v posledním týdnu mohl být hodně nebezpečný. A i u Romana doufám, že mu chyběly závody a není tolik rozjetý. Pokud to tak je, věřím, že ve třetím týdnu v horách prodá své zkušenosti a mohl by se dostat do úniku.“

Kreuziger má podle Raboně v týmu, který nejede na celkové pořadí, i řadu dalších rolí. „Tým o jeho formě musel vědět, a přesto ho tam poslali. Je jasné, že je tam platný i pro nováčky, má výbornou pozici týmového kapitána, této role se vůbec nebojí. A ani toho pomáhat sprinterovi Giacomu Nizzolovi, i když samozřejmě jeho pomoc ve spurtech musí být, vzhledem k jeho fyzickým předpokladům, omezená. Těžko Romana uvidíme 500 metrů před cílem. Ale myslím, že to zatím zvládá dobře.“

I u Hirta se podle bývalého cyklisty dají dosavadní výsledky chápat. „Tam je to jasně dané. Všichni věděli, jaké má zranění, tým ho i přes to vybral. Slyšel jsem, že už se začíná cítit líp a líp. V úvodu Tour to bylo tak, že si skupinka závodníků, kteří byli hodně potlučení, v závěru hlavně hromadných dojezdů záměrně vystupovala, aby na to místo znovu nespadli, a nemuseli třeba i odstoupit, což si myslím, že byl i jeho případ.

V euforii zatím nejsou ale ani slovenští fandové. Peter Sagan totiž ve středu přišel o zelený dres.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud