3. ledna 2022 • 17:55

Froome chce na letošní Tour, ale… Koleno bolí, vzkázal zklamaně

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má na kontě čtyři vyhrané Tour de France a Chris Froome se stále nevzdává myšlenky na pátý triumf, který by ho uvedl mezi největší legendy cyklistiky. Jenže i na začátku roku 2022 se objevila komplikace, která opět zpomaluje jeho plný návrat a alespoň další účast na „Staré dámě.“ Brit narozený v Keni na svém kanálu na Youtube prozradil, že kvůli bolestem kolene si musí dát od kola zase chvíli pauzu.



Přitom ještě před třemi lety to vypadalo, že jeho sen a cíl je velmi reálný. Jenže pak přišla v červnu 2019 hrozivá nehoda při prohlídce trati časovky ve Francii. Zranění nohy, které si tam přivodil, nebyla prezentována jako tak vážná, jaká ve skutečnosti byla.

A ačkoliv mnozí obdivují to, že se Froome vůbec k profesionální cyklistice vrátil, je jeho cesta zpět pomalá a provázená řadou komplikací. Tak jako nyní. Na začátku ledna, kdy se většina týmů chystá na další přípravné kempy do tepla, oznámil, že si musí dát pauzu a alespoň týden být zcela bez kola. „Posledních zhruba deset dní jsem při tréninku na kole cítil bolesti na vnější straně kolene,“ prozradil sedminásobný vítěz podniků Grand Tour a názorně se chytl za pravou nohu. Právě tu, kterou si na Critérium du Dauphiné poranil.

Vyšetření ukázala, že má zraněnou šlachu, která spojuje iliotibiální trakt s kolenem. Sám závodník týmu Israel Start-Up Nation připustil, že k tomu došlo nejspíš přetrénováním. „Obávám se, že při návratu do tréninku v posledních týdnech jsem byl až příliš horlivý a příliš to tlačil. Bylo to jen po krátkém odpočinku po sezoně, který byl pouze pár týdnů, takže se tam vytvořil zánět,“ vysvětlil Froome.

Legendární cyklista Chris Froome se snaží o návrat na Tour de France a závod znovu vyhrát
Legendární cyklista Chris Froome se snaží o návrat na Tour de France a závod znovu vyhrát

Šestatřicetiletý cyklista si tak musí nyní týden od kola zcela odpočinout a ani pak to nebude takové, jak si představoval. „Určitě budu muset začít zase hodně zvolna, tak dva tři týdny. Kvůli tomu je tak nyní dost nejisté, kdy a kde zahájím další sezonu,“ smutnil muž, který na tu minulou přestoupil do izraelské sestavy právě proto, aby se mohl vrátit na svou oblíbenou Tour a pokusit se ještě o pátý triumf.

„Koleno je teď hodně citlivé. Je to pro mě smutné, ale musím z toho vytěžit, co nejvíc půjde a pokračovat v práci na věcech, které jdou dělat i mimo kolo. Takže budu posilovat svaly, které mohu posilovat, aniž bych zatížil poraněnou šlachu,“ dodal Froome z Monaka, kde se svou rodinou žije.

2019

V červnu tohoto roku měl Chris Froome při průzkumu trati časovky závodu Critérium du Dauphiné těžkou nehodu. K tréninku na silnici se znovu vrátil až na podzim téhož roku, první závod absolvoval v únoru 2020, na Tour de France se vrátil loni. Hodně vážné zranění se ale na jeho výkonnosti výrazně podepsalo.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud