Romana Barboříková
16. července 2022 • 15:45

Za dobrotu na žebrotu: šéf konkurence dostal za pomoc po pádu pokutu

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předvedl sportovní chování, které však rozhodčí „ocenili“ pokutou v přepočtu zhruba 25 tisíc korun. Řeč je o sportovním řediteli týmu Alpecin-Deceuninck. Ten se snažil pomoci Calebu Ewanovi, sprinterovi stáje Lotto-Soudal, který před tím ošklivě upadl. Pokutu a bodovou penalizaci navíc dostal také sám závodník.



Ne vlastní vinou skončil v páteční etapě Caleb Ewan, přezdívaný Kapesní raketa, opět na zemi. Při tom si dost nepříjemně poranil loket a koleno, navíc byl viditelně otřesený. Trvalo tak skoro dvě minuty, než znovu nasedl na kolo a pozvolna se pustil za pelotonem.

V takových případech se závodník snaží využít týmových kolegů, případně tu a tam aut sportovních ředitelů, za kterými se částečně schová před větrem a ušetří trochu sil. V případě pádu či defektu se většinou snaží pomoci i ředitelé konkurenčních celků (protože i jejich závodníkovi se může jindy stát něco podobného) a rozhodčí věc, která je jinak brána za prohřešek, tolerují.

Nebývá výjimkou, že právě sportovní ředitelé dostanou pokutu za to, že tímto způsobem, a ne zrovna po pádu, pomáhali svému jezdci rychleji a s menším vypětím sil dotáhnout se do pelotonu.

V pátek tedy takto pomáhal Ewanovi, který poblíž neměl žádného z kolegů ani auto vlastní stáje, direktor týmu Alpecin-Deceuninck Michel Cornelisse.

Po chvíli však k modrému autu přijela motorka s jedním z traťových komisařů, který na ředitele začal rozezleně gestikulovat, že takto opravdu ne.

„Nechápu, proč dělal rozhodčí takový povyk. K takovým situacím tady dochází neustále a ředitelé se snaží závodníky za svými auty dovézt zpět. Tak jsem si řekl: Proč ne? Ewan tam neměl žádné týmové auto, tak jsem ho chtěl vzít za naše,“ byl naštvaný Cornelisse. „Ten muž cyklistice moc nerozumí!“

„Navíc když přijel komisař, snažil jsem se zrychlit, ale přede mnou byly dvě policejní motorky, takže to ani nešlo, jel jsem osmdesátkou. Navíc Ewan už byl skoro u aut,“ dodal.

Výsledkem je pro direktora pokuta 1000 švýcarských franků (zhruba 25 000 Kč). Ta údajně není jen za nedovolenou pomoc závodníkovi, ale také za to, že neuposlechl instrukcí rozhodčího.

Ewan nakonec značně potlučený dojel do cíle 20 minut za vítězem a k tomu všemu ještě vyfasoval pokutu 500 CHF, minutovou penalizaci v průběžné klasifikaci, ztrátu 10 bodů v bodovací soutěži a jednoho ve vrchařské.

Co je však pro australského sprintera mnohem horší, že i přes start v sobotní etapě se nabízí otázka, zda bude na Tour de France ještě pokračovat...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud